Gazdaság

BORSODCHEM – Előlegezett bizalom

Egyik legnagyobb nyertese az évnek – ez idáig legalábbis – a BorsodChem (BC) Rt. papírja, a kurzus csaknem egyharmaddal haladja meg a tavalyi záróárat. Ennél dinamikusabban csak a gyógyszergyári részvények, illetve a Rába drágult az A kategóriából. A múlt héten tovább folytatódott a BC erősödése, s a hétfői 7500 forint körüli árfolyam immár éves maximumot jelent. A papír iránti kereslet továbbra is élénk, amit jól mutat, hogy a hétfői 8,5 milliárd forintos összforgalom több mint 10 százaléka esett erre a részvényre.

A közelmúltbeli felfutás egyébként a fundamentumokkal nincs igazán összhangban, a cég féléves jelentése mindössze 3,6 milliárd forintos, a tavalyi hasonló időszakétól mintegy 2 milliárd forinttal elmaradó nettó eredményről számolt be. A második félévben persze sokat ledolgozhat a lemaradásból a társaság, részben az új kapacitások belépésének köszönhetően, részben pedig a PVC-nek az elmúlt félévinél minden bizonnyal jóval kedvezőbb áralakulása okán. Az egy részvényre jutó nyereségről (EPS) kiadott idei becslések azonban meglehetősen tág határok, 800 és 1150 forint között szóródnak (tavaly 937 forint volt e mutató értéke). Az elemzők többsége a dinamikus drágulás ellenére továbbra is jellemzően vételre ajánlja a papírt.

Érdekesség, hogy az utóbbi időben a TVK és a BC meglehetősen hasonló pályát futott be – egyébként vélhetően a két papír vevői oldala között is erős átfedés lehet. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik