Gazdaság

Befektetői várakozások

Többnyire egyetért abban a pénzügyi világ, hogy a millenniumi bomba főleg pszichológiai eredetű hatást fog gyakorolni a pénz- és tőkepiacokra. Az ezredforduló közeledtével ugyanis a befektetők folyamatosan óvatosabbá válhatnak, vagyis növelhetik a likvid eszközök arányát portfólióikban. Ez pedig könnyen árfolyamesést okozhat a tőkepiacokon. Nálunk a hatás valószínűleg erősen fog érvényesülni. A fejlett piacokról érkező befektetők egy része ugyanis nem képes pontosan megkülönböztetni az Y2K-problémára való felkészültség mértékét a különböző fejlődő országok esetében, ezért bizalmatlanok.

Pedig az itteni vállalatok más fejlődő országok cégeinél jobban felkészültek az ezredfordulóra. A Budapest Bank által működtetett befektetési alapok szakemberei a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) jegyzett mindegyik társasággal felvették a kapcsolatot, s azt találták, hogy kivétel nélkül felkészültek az ezredfordulós informatikai probléma kezelésére. Sudár Gábor, a CA IB Értékpapír Rt. befektetési alapokért felelős osztályvezetője szerint a piaci mozgások nem fogják elérni a tavalyi jelentős árfolyamesések mértékét, ráadásul a november közepéig tapasztalható ármozgások alapján az esetleges árfolyamzuhanás kezelhetőbb lesz.

Keith Costello, a Funds Institute of Canada szóvivője, aki azon a véleményen van, hogy az ezredvég számítástechnikai problémája csupán egyike a számos menedzsmentkockázatnak – ráadásul a kevésbé fontosak közé tartozik. Meglátása szerint az alapkezelők éppúgy figyelembe tudják venni e probléma rizikóját, mint az egyéb típusúakét, ennek alapján azután kiegyensúlyozott piaci áralakulásra számít.

Öt hónapon át tilos változtatni a bankon belüli és a jegybankok közötti elszámolásokat érintő informatikai rendszerekben – mondja ki az Európai Központi Bank (ECB) moratóriuma. Az idén októbertől 2000. március elsejéig tartó időszakban csak a kritikus hibák kijavítása okán szabad belenyúlni a rendszerbe; minden, a fennakadásokat megelőzendő kísérleti tesztelést a periódus kezdő dátuma előtt be kell fejezni.

Az ECB és az Európai Unió (EU) központi bankjaiból álló hálózat immár negyedik éve készül az ezredfordulós nullázásra. Az Y2K program keretében júliusra már véget ért a jegybankok közötti elszámolórendszer átállítása, szeptemberre pedig az ECB-n belül is befejeződik ugyanez a munka. Az ECB ennek ellenére sem zárja ki annak a lehetőségét, hogy az átállás némi zökkenővel megy majd végbe. Ezt kiküszöbölendő, a tagországok jegybankjai, valamint az ECB gondoskodik majd az összes szoftver és adat úgynevezett backup-tárolásáról, vagyis arról, hogy ezek az állományok vész esetén is hozzáférhetők legyenek.

A bank vezető testülete arról is döntött, hogy december 31-én szünetelteti az EU-n belüli valós idejű bruttó elszámolási rendszer, a Target működtetését. Ez gyakorlati szempontból azt jelenti, hogy a tizenöt tagállamban az idei utolsó könyvelési nap december 30-a lesz, az ez utáni tranzakciók elszámolása már csak jövőre valósulhat meg. Magyarországon már két nappal korábban, december 29-én “lehúzzák a rolót”, a forintra adaptált, technikai szempontból a Targethez hasonló feltételekkel működő, szeptember 3-tól bevezetett Viber elszámolási rendszer az év utolsó három napján állni fog. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik