Gazdaság

PICK – Húsbomba

A Pick-részvény árfolyama annak ellenére, hogy semmilyen konkrét információ nem került a közelmúltban nyilvánosságra, minden jelentősebb részvényt felülmúlva 19,8 százalékkal emelkedett egy hét alatt. A papír forgalma is bővült, hiszen e hét hétfőjén majdnem 200 ezer darab, múlt pénteken pedig 136 ezer részvény cserélt gazdát, ellentétben a korábban megszokott 10-15 ezer darabos volumennel.

Az árfolyam 8690 forintig ment fel, ami azt jelenti, hogy sikerült megközelíteni az év eleji árfolyamszintet.

A piaci szereplők egybehangzó véleménye szerint a jelentős mértékű emelkedés legalább két dologra vezethető vissza. Elsőként a külföldi befektetők erősödő bizalmát kell megemlíteni, ami többnyire a korábban elhanyagolt, kisebb kapitalizációjú részvények átlagon felüli árfolyam-emelkedését vonja maga után. A jelenség másik okaként a Picket sujtó húsipari válság enyhülését említették. Több befektetési tanácsadó is vételre ajánlotta a társaság részvényeit a korábbi, 7,0-7,5 ezer forintos ársávban, elsősorban a nemzetközi komparatív összehasonlítások alapján, amelyek olykor a Pick-részvények 40 százalékos alulértékeltségéről tanúskodtak.

A negyed- és féléves jelentések negatív hírei a tervezett árbevétel elmaradásáról – ez elsősorban két érdekeltség, a Ringa és a Szegedi Paprika várakozások alatti teljesítményének következménye -, valamint a húsipari válság elhúzódása azonban a múlt hét elejéig megakadályozta, hogy a Pick-részvények behozzák lemaradásukat, noha az anyavállalat, helyzetéhez képest, mindvégig jó eredményeket mutatott fel (Figyelő, 1999/15. szám). –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik