Gazdaság

NÉMET BÜDZSÉ – Lefaragnak

A berlini kormány gyakorlatilag módosítások nélkül megszavazta a Hans Eichel pénzügyminiszter által kidolgozott takarékossági programot. A csomag részeként a jövő évi költségvetés kiadási főösszege 30 milliárd márkával csökken, a minisztériumok keretét átlagosan nem kevesebb mint 7 százalékkal kurtítják meg, növelik az energiafelhasználást terhelő adókat, és visszafogják az vállalatoknak nyújtható állami támogatást.

A legfontosabb – egy hosszabb távú takarékossági terv elemét alkotó – intézkedés értelmében a nyugdíjak az elkövetkező két évben csak az inflációval megegyező mértékben nőnek. A kormányülés előtt megfigyelők nem zárták ki annak lehetőségét, hogy a kabinet tagjai végül kiveszik ezt az intézkedés a csomagból, erre azonban nem került sor.

Az eshetőség azért merült föl, mert a kormányzat elképzeléseit nem csupán az kereszténydemokrata/keresztényszocialista (CDU/CSU) ellenzék támadja hevesen, de a koalíció fő erejét alkotó szociáldemokraták (SPD) vezetői és parlamenti képviselői közt is számosan vannak, akik nem értenek egyet a lefaragásokkal.

A német sajtó szerint az sem vehető biztosra, hogy az intézkedések átmennek a parlament alsóházán, arra pedig kifejezetten nagy esély van, hogy a felsőházban, ahol az SPD kisebbségbe került, elakadnak majd a módosítások. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik