Gazdaság

Mobil kiskáté

“M” GÖRBE. A különböző napszakokban indított hívások számát mutatja. Két csúcspontja van, az egyik délelőtt közepén, a másik általában kora délután. Az ebédidőszakban a görbe többnyire homorúvá válik. A cégek a görbe szárainál állapítják meg a csúcsidőszakot, arra törekedve, hogy a meglevő kapacitást kihasználva hívásokat tereljenek át azokra az időszakokra, amikor az “M” görbe vonala alacsony.

GSM. Global System for Mobile – a rádiótelefonozás második generációs rendszere. A hálózat – az Egyesült Államok kivételével – 900 megahertzen működik.

NMT. Nordic Mobile Telephone – kereskedelmi célra használt analóg telefonrendszer, amelynek a GSM-nél kisebb a kapacitása és kevesebb szolgáltatást nyújt. 450 megahertzen működik. Az újítások lehetővé teszik, hogy e hálózatok is digitálissá váljanak.

DCS. Digital Cellular System. A legnagyobb különbség a GSM és a DCS között, hogy ez utóbbi 1800 megahertzen működik. Nagyobb a kapacitása, viszont sűrűbben kell felépíteni a bázisállomásokat.

UMTS. United Mobile Telephone System – a mobiltelefónia harmadik generációja; világméretűvé kívánják fejleszteni (igaz, a GSM-et is világszabványnak szánták, mégsem lett az). Lehetővé teszi kép továbbítását is a digitális mobilhálózaton. Egyelőre nem tudni, hogy a rendszer 450, 900, 1800, vagy 2400 megahertzen működik-e majd.

ROAMING. A magyarul barangolásként emlegetett szolgáltatás a mobiltársaságoknál más előfizetők rendszerhasználatát jelenti. Ha valaki külföldre megy, használhatja más cégek rendszerét, ha mobiltársasága roaming szerződést kötött a külföldi vállalattal. Ma még meglehetősen drága.

SMS. Short Message System. Manapság mind nagyobb divat telefonról néhány szavas üzenetet küldeni a mobilhálózaton belül. Ez viszonylag olcsó és gyors útja a kommunikációnak.

CHURN. Az ügyfelek lemorzsolódást jelenti. Azokban az országokban jellemző, amelyekben viszonylag sok mobilszolgáltató működik, mint például Olaszország, a skandináv államok és Anglia. Nincs márkahűség, az előfizetők mindig ahhoz a céghez pártolnak át, amelyik több szolgáltatást nyújt ugyanazért a pénzért.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik