Gazdaság

KALAPÁCS ALATT – Modern rekordok

Jó formáját mutatta ezen a nyáron a londoni aukciós piac. Azt követően, hogy rekordáron, 16 millió fontért (26,7 millió eurónak megfelelő összegért) elárverezték Degas Pihenő táncosnő című pasztelljét, további sikerek következtek. A képet eladó Sotheby’s összmérlege közel 59 millió font bevételt jelzett.

A Christie’s ugyancsak porondra lépett a brit fővárosban, kasszájába 46,2 millió font került, ám míg a Sotheby’s számára az impresszionista művek hozták a bevétel javát, addig az előbbi 24,6 millió fontért árusított ki modern, illetve kortárs alkotásokat.

Elkelt egy különleges, 1914-ben készült Juan Gris-festmény, Csésze, poharak és üveg címmel. A vevő, egy európai kereskedő 3,08 millió fontot adott érte, az előzetes becsérték dupláját. Az eddigi rekordot Juan Gris nevéhez fűződően 1997-ben New Yorkban jegyezték fel, akkor egy ugyancsak a Christie’s által lebonyolított aukción, 2,14 millió fontnak megfelelő összegért kelt el a művész Gitár című képe.

A nyári londoni rendezvényen 1,8 millió fontot ért meg egy amerikai gyűjtőnek Francis Bacon eredetileg 1,2 millióra tartott önarckép tanulmánya. Ugyancsak amerikai szerezte meg – több európai kereskedővel folytatott élénk licitet követően – Fernand Léger 1924-es alkotását. Az Asszony könyvvel című műért a becsérték több mint duplájáig, 1,87 millió fontig alkudoztak.

Az európaiak sem maradtak azért hoppon, így egy svájci kereskedőé lett egy 1967-ben készült nagyméretű, villamosszéket ábrázoló Andy Warhol-mű 1,65 millió fontért, s ugyancsak európai nyerte Lucian Freud 1954-ben készült The Procurer című alkotásért vívott csatát, a becsérték dupláját, 1,15 millió fontot ígérve.

Végül a nyár egyik legnagyobb sikereként értékelték a krónikások Hans Hartung Gonzalčs-gyűjteményének eladását. A Hartung által 50 esztendeig őrzött, 200 darabból álló szoborkollekció mind egy szálig elkelt a Christie’s rendezvényén, ahol 60 telefon biztosította, hogy ne csak a teremben ülők licitálhassanak.

Az összbevétel 8,3 millió fontra rúgott, a rekord az Asszonyfej II címet viselő alkotáshoz fűződik, annál a becsérték tízszeresénél hagyták abba az alkudozást. A 2,03 millió fontot ígérő vevő – egy gyűjtő – telefonon győzte le riválisait. Az eddigi legmagasabb árat Gonzalčs-műért egy New York-i Sotheby’s árverésen adták 1990-ben, amikor a Csók című alkotás 710 ezer fontnak megfelelő összegért talált vevőt. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik