Gazdaság

KÜLKERESKEDELEM – Vámterületi passzívum

Dollárban számítva az export 5,8, míg az import 7,2 százalékkal nőtt az idei első félévben. Az 1,55 milliárd dolláros passzívum 250 millió dollárral haladta meg a múlt év hasonló időszakának adatát. Ezen belül az ipari vámszabad területek 1 milliárd dolláros aktívumot értek el, a vámterületi vállalatoknál ellenben 2,5 milliárdos negatív egyenleg alakult ki, ami 420 milliós romlást jelez. Az év egészére a tavalyinál némileg nagyobb, 2,8-3,0 milliárd dolláros összesített hiány valószínűsíthető. Ez, figyelemmel a nemzetgazdaság szinte minden részét kedvezőtlenül érintő külső és belső feltételváltozásokra, nem számít rossz teljesítménynek.

A kivitelen belül csupán a gépek és gépi berendezések exportja nőtt – 18 százalékkal. Leginkább, 23 százalékkal, az élelmiszerek, italok és dohánytermékek külpiaci értékesítése csökkent. Immár a kivitel 76,2 százaléka jutott az Európai Unióba. A közép- és kelet-európai országokba irányuló szállítások – a csekély súlyú energiahordozók kivételével – minden árufőcsoportnál csökkentek. Az ipari vámszabad területek összes exportban elfoglalt aránya 9 százalékpontos bővülés révén elérte a 42 százalékot.

A behozatal növekedésének jelentős részét a gépek és gépi berendezések importjának 19 százalékos bővülése tette ki. A feldolgozott termékek behozatala közel azonos volt a múlt évivel, az élelmiszereké viszont 15,5 százalékkal mérséklődött. A külföldön vásárolt termékek közel kétharmada az Európai Unióból származott; e relációnál 10,7 százalékos növekedést jeleznek a statisztikák. A közép- és kelet-európai régióból származó import 9 százalékkal csökkent. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik