Gazdaság

GYÁLI HULLADÉKMŰ – Szigetelt biztonság

November elején üzembe helyezik a Gyál határában épülő hulladékártalmatlanító első depóniáját. E létesítmény 600 millió forintot igényel, a beruházó ASA azonban a gyáli önkormányzattal kötött megállapodása szerint a hulladékkezelő teljes kiépítésére kötelezettséget vállalt; ez mai árakon számolva 5-6 milliárd forintos költséget jelent. Az ausztriai központú nemzetközi cég ennek fejében megkapja az üzemeltetés jogát. A hulladékkezelő a Budapesttől délkeletre eső régió kommunális hulladékának elhelyezési gondjait oldja meg, kapacitása összesen 4 millió (nem tömörített formában 20 millió) tonna szilárd hulladék elhelyezését biztosítja majd, előreláthatóan negyven éven keresztül.

A legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak megfelelő technológiával készült depóniát négyszeres biztonságú szigetelés választja el a talaj vízzáró rétegeitől. Az első ütemben a beruházó két hektár szigetelését végezte el; az ily módon előkészített terület később fokozatosan bővíthető. Az ASA a háztartási hulladékok hasznosításának megoldására is nagy hangsúlyt helyez, ezért – amint a jogszabályi környezet ezt lehetővé teszi – a szelektív hulladékgyűjtés kiépítésében is együtt kíván működni a környékbeli önkormányzatokkal.

A négy országban tevékenykedő vállalat hét éve érkezett Magyarországra, összesen 387 alkalmazottat foglalkoztató érdekeltségei máig 2,5 milliárd forintot fektettek be itt. Eddigi két legfontosabb projektjük a debreceni és a hódmezővásárhelyi kommunális hulladékkezelő felépítése és működtetése. Hosszú távú tervekre utal, hogy a gyáli depónia mellett épül meg az ASA Hungária Holding Kft. irodaháza, s a hulladékkezelő megnyitásakor a vállalat jelenleg Budapesten működő központja is oda költözik. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik