Gazdaság

ZALAKERÁMIA – Drága építkezés

Konszolidált, nemzetközi számviteli szabályok szerint összeállítot jelentésében a Zalakerámia vállalatcsoport az árbevétel 7,51 százalékos bővüléséről számol be. A régió rossz gazdasági helyzete miatt a horváth és a román leányvállalat forgalma is visszaesett. A román gazdaság visszaesése és a magas infláció miatt a Cesarom értékesítése 12 százalékkal csökkent az elmúlt félévben. Magyarországon a nagyméretű projektek és beruházások irányába történő elmozdulásnak köszönhetően sikerült növelni az árbevételt.

Mivel a közvetlen önköltség az árbevételnél kisebb ütemben, 5,53 százalékkal növekedett, az üzemi eredmény – 12,3 százalékkal meghaladva az egy évvel korábbit – 2,3 milliárd forint lett. Egyelőre nem hozott eredményt viszont az új igazgatóság egyik legfőbb célkitűzése, az általános és igazgatási költségek csökkentése, azok 12 százalékkal, 1,7 milliárd forintra emelkedtek. További 1,34 milliárd forinttal rontja a cégcsoport üzleti tevékenységének eredményét az egyéb működési ráfordítások között elszámolt, 50 millió dolláros konzorciális hitel árfolyamvesztesége. Mindezek eredőjeként a csoportszintű üzleti tevékenység eredménye 560 millió forintos veszteséget mutat. Tovább rontja az összképet a pénzügyi tevékenység egyenlege: a dollárhitel kamatkötelezettsége, valamint a magas romániai infláció miatt e relációban megjelenő nettó monetáris pozíció.

A második negyedévben a fenti folyamatok következtében 268,4 millió forinttal kisebb volt az adózás előtti veszteség mint az első negyedben, de a mutató a félév egészére így is 978,2 millió forint. A féléves adózás utáni veszteség azonban az első negyedévet meghaladó 1,675 milliárd forint. Ennek oka, hogy az IAS szerinti pénzügyi beszámolókban a Cesarom tárgyi eszközeinek értékét az inflációs gazdaságra vonatkozó előírásainak megfelelően indexálják, amit Romániában halasztott adófizetési kötelezettség terhel. Ezt azonban a társaság jelentése – mivel csak a tárgyi eszközök értékesítése esetén kell megfizetni – fiktívnek minősítette. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik