Gazdaság

RICHTER GEDEON – Kifelé az alagútból

Stabilizálódásról adott számot a Richter Gedeon a féléves gyorsjelentésében. Az oroszországi eladásokat tekintve ez az előző évi megfelelő szint 45-50 százalékát jelenti. A FÁK-ba irányuló tavaly félévi 26,7 millió dolláros forgalommal szemben most mindössze 17,4 millió dollárt ért el a társaság, s abból a második negyedév 7 millió dollárral részesedett (a visszaesés megítélésénél azonban mindenképpen figyelembe kell venni az igen magas bázist). Az elért bevétel a kőbányai gyár széles termékskálájának köszönhető, erősségként az orális fogamzásgátlók és az injekciós termékek említhetőek meg.

Az úgynevezett keleti piacok közül a Richter Vietnamban, Romániában és Lengyelországban ért el jelentős árbevétel-növekedést, míg Szlovákiában visszaesett a forgalom. A térségben a legnagyobb piacnak Lengyelország számít, az onnan származó bevétel 8 millió dollár.

A hazai piacon jelentősen tudta növelni értékesítését a gyógyszergyár, a 10,3 milliárd forintos árbevétel 20,3 százalékkal haladta meg a bázist, de még dollárban számolva is 9,3 százalékkal. Az elmúlt időszakban bevezetett termékek 45 százalékot képviseltek az értékesítésből, a cég több új termékének árbevétel-javító hatása pedig inkább 2000-től lesz megfigyelhető. A forgalom növekedése ellenére 9,8 százalékra esett vissza a társaság belpiaci részesedése az első öt hónapban, ám mivel a többi magyar gyártóhoz viszonyítva kisebb a csökkenés mértéke, a honi gyártók között tovább őrzi vezető szerepét (a külföldiek részesedése immár 63,3 százalékra emelkedett).

A 7,8 milliárd forintos adózott eredmény megfelel az előzetes elemzői becsléseknek. A Pfizer által a Richter ellen indított szabadalombitorlási perrel kapcsolatban Bogsch Erik vezérigazgató megjegyezte, hogy a társaság az azonos hatóanyagot más eljárással állítja elő, így a Fővárosi Bíróságtól a kereset elutasítását várják. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik