Gazdaság

PICK – Felemás leányok

Minden bizonnyal a sertéshús piacán tapasztalható világméretű túltermelésnek tudható be, hogy a Pick-csoport első féléves árbevétele 5,3 százalékkal elmaradt a bázisidőszaktól. A csoporton belül az egyes leányvállalatok teljesítménye eltérő. Az anyavállalat exportértékesítése 19 százalékkal nőtt, elsősorban a szalámik és egyéb szárazáruk hagyományos piacain való jó szereplésének köszönhetően. Bővítette részesedését, egyben javította eredményét a szintén száraz árukat előállító Herz is. Az eltérő termékszerkezetű Ringa Rt.-t sújtotta legjobban az oroszországi válság, de a termékek egy részét sikerült átirányítani a spanyol és távol keleti piacokra, miközben a belföldi árbevétel, növekvő volumen mellett stabil maradt. A terveknek megfelelően, de a vártnál nagyobb mértékű veszteséget termelt a cégcsoportba nemrég integrált Szegedi Paprika Rt és veszteséges volt a Makói Hentes- és Szárazárugyártó Kft. is.

Csoportszinten az árbevétel-csökkenést 1-2 százalékponttal meghaladta a közvetlen költségek mérséklődése, miközben a piackutatás és a reklám miatt emelkedtek a közvetett költségek. A fenti piaci hatások az üzemi eredmény 6 százalékos csökkenéséhez vezettek. Ehhez – a beruházások miatt megcsappant pénzállomány miatt – a tavalyinál kisebb mértékben járult hozzá a pénzügyi műveletek eredménye, a rendkívüli eredmény viszont 32 százalékkal magasabb volt a múlt évinél. A Pick csoport féléves adózás előtti eredménye 1,53 milliárd forint, az adózás utáni pedig 1,354 milliárd forint, ez utóbbi a bázisadat 91,5 százaléka.

Szezonális hatások miatt a Pick-csoport nettó éves eredményének 60 százaléka a második félévben termelődik meg. Elemzők 3 milliárdot meghaladó idei nettó eredményre, azaz 1100 forint körüli egy részvényre jutó eredményre (EPS) számítanak, ami a jelenlegi 7300 forintos tőzsdei árral számolva 7 alatti árfolyam/egy részvényre jutó eredmény (P/E) értékel indukál. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik