Gazdaság

Osztályelső

Úgy látszik, azoknak volt igazuk, akik a lakástakarék-pénztárak két évvel ezelőtti indulásakor azt jósolták, hogy a hazai piac kicsi ennyi szereplőnek. A Fundamenta és a Lakáskassza fúziója (Ellenpontozás, Figyelő, 1999/32. szám) ennek ékes bizonyítéka.

Azzal az állítással azonban vitatkozni szeretnék, hogy ez a logikus és a hatékonyságnövelést szolgáló lépés “jóval messzebbre vezet: alkalmas eszköz lehet az OTP lakásfinanszírozási monopóliumának megtörésére”. Aki otthonteremtésénél igénybe vette az OTP Bank Rt. szolgáltatásait – mint tettem azt én is -, az tudja, hogy mennyire jót tenne, ha ez a kvázi-monopólium megszűnne. Azt is látni, a jelenlegi kormányzat nem boldog azzal, hogy az OTP gyakorlatilag egyeduralkodó a lakásfinanszírozás területén, ennek Fidesz-politikusok több nyilatkozatban is ékes bizonyítékát adták.

Mégsem hiszem, hogy a két lakástakarék-pénztár egyesülése megoldja az ügyfelek és a kormány – ebben az esetben azonos – problémáját. “A közös jövőre a várakozásoknál nehezebb körülmények és a tervektől elmaradó tavalyi teljesítmény ösztönzött” – mondja a Figyelőnek a Fundamenta egyik vezetője. Ez világos beszéd, ám arra nem ad választ, hogy együtt miért lesz vonzóbb a két lakástakarékpénztár, mint külön-külön. Az OTP-t sem azért választják, mert annyival jobb szolgáltatást nyújt konkurenseinél, hanem mert még mindig a legjobban alkalmazkodik a magyarországi torz piaci helyzethez.

KOVÁCH SÁNDOR

Győr

Ajánlott videó

Olvasói sztorik