Gazdaság

ÚJ LAKÁSPOLITIKA – Nyugati modell

A kormány múlt heti ülésén első olvasatban tárgyalta azt az előterjesztést, amely célul tűzte ki, hogy a magyarországi otthonteremtés finanszírozása a nyugati modellhez közelítsen. Ez praktikusan annyit jelentene, hogy hosszú távon a mai 80 százalékos szintről 25-30 százalékra csökkenne a lakásépítéshez és vásárláshoz szükséges önerő, de már a közeljövőben is 40-50 százalékra mérséklődne. Az érdemi döntés ez ügyben még távol van.

Az azonban már látszik, hogy a 2000. évi költségvetésben ugyanis alig jut több pénz a lakáspolitikára, mint az idei 97 milliárd forint. A Pénzügyminisztériumban mindössze a pénz hatékonyabb felhasználását ígérik.

Ennek egy módja lehetne – ahogyan azt az új koncepció is felveti – a jelenlegi áfa-visszaigénylési rendszer megszüntetése. Helyébe kamattámogatás lépne, amely az új lakás építéséhez, vásárlásához 6 százalékos szubvenciót nyújtana, így 10 százalék körüli kamatra lehetne, akár 20 éves futamidejű kölcsönt felvenni, amelynek alapját a jelzáloghitel képezné.

Egy másik változat szerint megmaradna a visszaigénylés. Fontos újítás emellett, hogy a régi ingatlanok vásárlását és felújítását szociális alapon ösztönöznék. Szintén ígéretes az az elképzelés miszerint az önkormányzatok jövőre 30 milliárd forintos összeget kapnának szociális bérlakások vásárlására, és nemzeti lakás-célelőirányzatot hívnának életre 4 milliárd forinttal a szociális lakásépítés támogatására. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik