Gazdaság

INTER-EURÓPA BANK – Profit a tartalékban

Veszteségről számolt be idei féléves jelentésében az Inter-Európa Bank (IEB) az 1998-as, a tervektől jócskán elmaradó, minimális nyereséget követően. Az adózás utáni profit elmaradását a bank a gyorsjelentésében azzal magyarázza, hogy több, mint egymilliárd forint céltartalékot kellett képeznie egyik legnagyobb ügyfelével szemben fennálló követelése után.

Az 1,043 milliárdos tartalékolás amiatt vált szükségessé, mert az Omega Tabak Nagykereskedelmi Rt. felszámolási eljárást kezdeményezett maga ellen. A nyereség e kényszerű átcsoportosítása nyomán a pénzintézet 538,2 millió forintos konszolidált veszteséggel zárta az időszakot. Az IEB céltartaléka egy negyedév alatt 708 millióról 1,741 milliárd forintra nőtt, a követeléseinek fedezettsége pedig 30-ról 55 százalékra erősödött.

A profit elmaradása nem lepte meg a szakembereket, hiszen már korábban tájékoztatta a tőkepiacot. Emellett az IEB már az előző negyedévet is gyenge eredménnyel zárta. Akkor a rossz gazdálkodási környezettel indokolták a 20 százalékos visszaesést. A kedvezőtlen piaci tendenciák tovább folytatódtak – írja gyorsjelentésében a pénzintézet. A második negyedévben is mérséklődött a kamatszint, ami önmagában sem kedvez a banki jövedelmezőségnek. (A pénzintézet 9,38 milliárd forint kamatbevételt és 7,34 milliárd kiadást könyvelt el, így ennek eredőjeként az üzletágból mindössze 2,03 milliárd haszna képződött. Ez csak 51 millió forinttal, illetve 2,5 százalékkal haladja meg a tavalyi megfelelő értéket.)

A bank konszolidált mérlegfőösszege 146,4 milliárd forintra rúgott, 13 százalékkal magasabbra, mint az 1998-as első félévi megfelelő mutató – ezen belül a legutolsó negyedévben 7,5 milliárd forint volt a növekmény. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik