Gazdaság

HUMAN – Negatív hatások

A társaság közleménye szerint bizonyos előre nem látható problémák miatt mutatnak lemaradást a tervhez viszonyítva a Human Rt. első féléves adatai a társaság közleménye szerint. Az értékesítés nettó árbevétele ugyan 35 százalékkal meghaladta a múlt év azonos időszakának adatát, de a növekmény elmaradt a tervektől. A belföldi értékesítés árbevétele 45 százalékkal magasabb főként a vérkészítmények tervezett 175M Ft-tal meghaladó értékesítésnek köszönhetően a bázisnál, ám az export ismét csalódást jelentett – az egyik legfontosabb nyugat-európai partner vásárlásainak megszűnése, valamint a szakmai tulajdonos, a Novopharm Ltd. megrendeléseinek csökkenése miatt – 28 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi értéktől. Negatív hatással volt az elérhető fedezetre, hogy a belföldi árbevétel jelentős része a Humantrade Kft. nagykereskedelmi tevékenységéből származott, amit az eladott áruk beszerzési értékének 80 százalékos megugrása is mutat. Igen nagy arányban, közel 50 százalékkal nőttek az értékesítés közvetlen költségei is.

A Human csoport üzemi eredménye így a tavalyinál közel 14 százalékkal kisebbre, 477,5 millió forintra sikeredett. Tovább rontotta az adózás előtti eredményt a 33 millió forintos pénzügyi veszteség, szemben a tavalyi 105 milliós megfelelő nyereséggel. A pénzügyi eredmény negatívba fordulásának oka a rövid lejáratú hitelek közel 50 százalékos növekedése, továbbá az értékpapír- és készpénzállomány csökkenése. Jelentősen, több mint 40 százalékkal duzzadt a szállítókkal szembeni kötelezettségek állománya is.

Mindezek következtében az idei első félévben 397,4 millió forintos adózás utáni eredményt ért el a gödöllői gyógyszergyár, a tavalyi érték 60 százalékát.

Az elemzők által várt 620 milliós éves nettó eredménnyel és a jelenlegi 2500 forintos, a részvények könyv szerinti értékét megközelítő tőzsdei árral számolt árfolyam/egy részvényre jutó eredmény (P/E) hányados 15 feletti. Ez meghaladja a Richter 13-as mutatóját, s közel duplája az Egis 8 körüli P/E-jének. Köszönhető ez a Human nemrégiben szabadalmaztatott új daganatellenes készítményének, a Taxalbinnak, amelynek sikeres piaci bevezetése nagyságrendekkel növelheti a társaság jövedelemtermelő képességét. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik