Gazdaság

FOTEX – Csillogó Kristály

Szerényen, de javította árbevételét és profitját az elmúlt évben 23 tagúra bővült Fotex-csoport, igaz a nyereség (546,5 millió forint) és a forgalom (21 milliárd forint) növekedése ezúttal is az infláció szintje alatt maradt. A legjobban az Ajka Kristály Kft. teljesített, eladásai több mint 20 százalékkal emelkedtek, míg a csoport papírárukból, a lakásfelszerelésekből, és ruházati cikkekből származó bevétele számszerűen is elmaradt az egy évvel korábbi értéktől. A bútor-, a zenei- és a fotóüzletág 8-11 százalékot, a Keravill 5 százalékot javított, az optikai és a kozmetikai cégek bevétele pedig stagnált.

A kis- és nagykereskedelemben hagyományosan gyenge első negyedév után most a nyereség nominálisan (7,6 százalékkal) bővült, miközben a bevétel növekedési üteme változatlanul alacsony, 6,9 százalékos maradt. Az év második három hónapjában a tavalyi 333 milliós nyereséggel szemben 370 millió forintot ért el a cég, így június végéig 546,5 millió forintos nyereség képződött. A viszonylag kedvező képet árnyalja, hogy a holding egészének üzemi tevékenysége csak 3 százalékkal javult. A kamatbevételek 136,7 millióról 164,8 millió forintra emelkedtek.

Az üzemi szintű javulás elsősorban a csoportnál folyó racionalizálásnak köszönhető, hiszen a kiskereskedelemben a bevásárlóközpontok már a piac harmadát uralják, így a holdingot a bővülő fogyasztás ellenére piacvesztés fenyegeti. Ebben a környezetben a cég vezetése a piaci részesedés megtartását tűzte célul, s – mint az a jelentésből is kiderül – a 23 érdekeltség némelyikét még az év vége előtt értékesítenék.

Lehetséges, hogy ezek közé kerül a legfrissebb invesztíciónak számító Kaposvári Ruhagyár, amely egy vevő fizetésképtelenségével, illetve választékbeli problémákkal küzd. A gyorsjelentés szerint a ruhagyárban folyik a vezetés és a kereskedelmi partnerek megújítása, és megkezdi tevékenységét a spanyol Zara ruhacéggel közösen alapított Fotextil Kft., amely a fiataloknak gyártana konfekcionált termékeket. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik