Gazdaság

EGIS – Sikeres piacváltás

Kellemes meglepetést okozott az Egis Rt. első féléves eredménye: a megjelenés napján közel 400 forintos emelkedést indukált a kereskedés elején. Annak ellenére, hogy – igaz, a várakozásoknak megfelelően – a gyógyszergyár FÁK-beli értékesítése 55 százalékkal visszaesett a tavalyi első félévhez képest. A befektetők azonban ennél fontosabbnak tartják, hogy a cég az előző negyedévhez képest 45 százalékkal növelni tudta a térségbe irányuló értékesítését. A kelet-európai kivitelét is kis mértékben bővíteni tudta a gyógyszergyár, e téren elsősorban Lengyelországot és Szlovákiát érdemes kiemelni. Az előbb említett két régión kívüli országokba tartó export dollárban számolva is 17 százalékkal emelkedett. Ennek hátterében elsősorban a felfutó franciaországi eladások állnak.

A befulladt orosz értékesítés miatt jelentősen megváltozott az árbevétel struktúrája is, a forgalomnak immár 45 százalékát a hatóanyagok adják, míg egy évvel ezelőtt ez az arány 29 százalék volt. A hatóanyag-eladások 50 százalékos bővülése nagymértékben hozzájárult, hogy a társaság teljes exportja mindössze 3 százalékkal essen vissza.

Honi eladásait 14 százalékkal tudta növelni az Egis belföldi részesedése 8,8 százalékra esett vissza a tavaly félévi 9,1 százalékról. A termékstruktúra az Egisnél is megújul, hiszen az 1998-ban bevezetett 6 termékcsalád 327 millió forintos bevételt hozott. Szintén ebbe az irányba hat, hogy július 15-től 12 termékcsalád 24 készítményét vezették be. A nem konszolidált üzemi eredmény a kedvezőtlen események ellenére 5 százalékkal javult, míg a 4 milliárd forintos adózás előtti eredmény a kiváló pénzügyi eredménynek köszönhetően 20 százalékkal magasabb a bázisértéknél. A csoport számai nem térnek el jelentősen az anyavállalat adataitól, a konszolidált adózás előtti eredmény csak 108 millió forinttal mutat többet. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik