Gazdaság

DANUBIUS – Telt házak

Elégedettek lehetnek a Danubius menedzserei, ugyanis a magyar turizmusra negatívan ható tényezők ellenére is “csak” 2,4 százalékkal mérséklődött a szállodák foglaltsága az első félévben. A csoportszintű 51,8 százalékos foglaltságon belül ismét a termálhotelek hozták a legjobb eredményt, a hévízi és a sárvári szálloda 82,9, illetve 83,1 százalékos kihasználtsággal működött A belföldi vendégek mellett emelkedett a spanyol, az olasz és a környező államokból érkező látogatók száma, miközben kevesebben érkeztek Németországból, illetve Oroszországból.

A konszolidált árbevétel 6,8 százalékkal, 11,378 milliárd forintra emelkedett, az egy szobára eső árbevétel pedig 12,5 százalékkal javult. A mérsékelt növekedéshez hozzájárult, hogy a bázisévtől eltérően az idei első félév során gyakorlatilag nem változott a forintnak német márkához viszonyított árfolyama.Változott viszont a társaság által alkalmazott amortizációs kulcs: 2,5 százalékról 6 százalékra emelkedett, 420 millió forinttal növelve a csoportszintű költségeket. Ezt a lépést a fokozott ütemű felújítási és rekonstrukciós munkák indokolták. Hasonló nagyságrenddel, 10 százalékkal nőttek a személyi jellegű kiadások is, miközben az egy alkalmazottra jutó árbevétel 15,7 százalékkal nőtt.

Az üzleti tevékenység eredménye 1,211 milliárd forint lett, azaz több mint 500 millió forinttal marad el a bázisadattól. A HungarHotels-akvizícióra felvett hitel részleges előtörlesztésének és a márka stabilitásának köszönhetően jelentősen javult a pénzügyi műveletek eredménye, a tavalyi 370,5 millió forintos veszteséggel szemben 72,9 millió forintos pozitív eredménnyel járulva hozzá a 1,277 milliárdos adózás előtti eredményhez. Az utóbbinak a bázisadatokhoz mért javulását eredményezte a tavalyinál lényegesen kisebb veszteséget hozó rendkívüli ráfordítások és bevételek egyenlege is.

Tavaly az első félévben a Danubius Rt. az egész éves eredmény 30 százalékát hozta, 1999-re az elemzők 500 forint körüli egy részvényre jutó eredménnyel (EPS) számolnak, ami 10 alatti árfolyam/egy részvényre jutó eredmény (P/E) értéket jelent. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik