Gazdaság

CSOPAK – Harmadolva

Kevesebb mint egyharmadára, 108,4 millió forintra csökkent a Csopak Rt. adózás előtti eredménye a bázisadatokhoz viszonyítva. Ennél kisebb mértékben, közel 40 százalékkal 273 millió forintra csökkent a társaság üzleti tevékenységének eredménye. A jelentős visszaesést a társaság beszámolója szerint az üzletpolitika elmúlt időszakban végrehajtott módosítása magyarázza.

A társaság megszüntette a veszteségesnek bizonyult nagykereskedelmi tevékenységét, ami a forgalomkiesésen túl jelentős egyszeri költséggel is járt. Tovább csökkentette a társaság árbevételét, hogy a konszolidációs körből kikerült a Balaton Füszért Nagykereskedelmi Kft. mellett a Balaton Füszért Vagyongazdálkodási Kft. is. Ezzel szemben a működő üzletek árbevétele a bázissal szemben 621 millió forinttal nőtt. Mindezek eredményeképpen a konszolidált árbevétel 6,4 milliárd forint, a tavalyinál 2 milliárddal kevesebb lett.

A költségeket és ráfordításokat viszont nem sikerült ilyen mértékben csökkenteni, amit csak részben támasztanak alá a Tempo program keretében végrehajtott üzletfelújítások, valamint a Győri Sütőipari Kft. technológiai korszerűsítésével kapcsolatos kiadások és az amortizáció ezzel összefüggő növekedése.

Az üzleti eredmény romlása a cégcsoport mind a négy üzletágára jellemző volt: a kereskedelmi üzletágban 140 millió forint volt a visszaesés – itt azonban figyelembe kell venni a bázisidőszak 200 milliós ingatlanértékesítését is -, a malom- és sütőipari ágazatban 48 millió, az ingatlangazdálkodási ágazatban 40 millió, a portfólió ágazatban pedig 10 millió forint.

Pozitívum ugyanakkor a kötelezettségek, különösen a rövid lejáratúak jelentős csökkenése. Az 1,5 milliárd forintos kötvénykibocsátásból befolyó készpénzt ugyanis a társaság a rövid lejáratú hitelek törlesztésére használta fel.

A társaság saját tőkéje – valószínűleg az eredményt meghaladó osztalékfizetés következtében – a tavalyi 4,122 milliárd forintról 4,048 milliárd forintra apadt. A részvények könyv szerinti értéke ezzel 1800 forint körüli, de még így is lényegesen meghaladja a jelenlegi árfolyamot. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik