Gazdaság

ALUMÍNIUMHÁBORÚ – Megafúzió

Hármas megafúzióval a világ legnagyobb alumínium- és csomagolóanyag-gyártó vállalatává készül egyesülni a kanadai Alcan, a francia Pechiney és a svájci Alusuisse Lonza Group. Ha az egyelőre nem lezárt, de már igencsak előrehaladott stádiumban lévő tárgyalások sikerre vezetnek, az egyesülés nyomán létrejövő, APA nevű cég piaci értéke – a bejelentést megelőző árfolyamokon számolva – 18,78 milliárd dollár lesz, ami elmarad ugyan az amerikai Alcoa 22,96 milliárd dolláros kapitalizációjától, viszont a három partner tavalyi együttes forgalma 24,8 milliárd dollár volt, messze több, mint az Alcoa 15,3 milliárd dolláros árbevétele.

A jelenleg az ágazat világviszonylatban második legnagyobb szereplőjének számító Alcan termelését elemzők – hivatalos adatok hiányában – 1,481 millió tonnára teszik, míg a sorban negyedik Pechiney tavaly 1,034 millió termelt, az Alusuisse pedig 250 ezer tonnát. Együttes gyártási volumenük így a mai állapotok szerint 2,756 millió tonna, valamivel magasabb az Alcoa 2,7 millió tonnára becsült kibocsátásánál. A fúzió a gyakorlatban úgy valósulna meg, hogy az Alcan 9,6 milliárd dollárnyi saját részvénnyel fizetne a másik két cég részvényeiért. Az APA Montrealban lenne bejegyezve, de New York-i központtal működne. Az elnöki tisztséget minden valószínűség szerint Jacques Bougie, az Alcan elnök-vezérigazgatója töltené be, a második számú posztot pedig Jean-Pierre Rodinak, a Pechiney vezérigazgatójának szánják.

Az egyesülés fő motivációja a globális alumíniumipar több esztendeje tartó – elsősorban az egyre csökkenő áraknak betudható – gyengélkedése, amit az utóbbi két évben az ázsiai válság még súlyosabbá tett. Az APA – amely a világ elsődleges alumínium-termelésének 15 százalékát adja majd – a számítások szerint évi 600 millió dolláros költségmegtakarítást érhet el a partnerek közti átfedések megszüntetésével.

A világpiaci elsőbbségében fenyegetett Alcoa a fúzió hírére azonnal bejelentette, hogy 5,3 milliárd dolláros ajánlatot tesz a szintén amerikai Reynolds Metalra, az iparág harmadik legnagyobb szereplőjére. Az ügylet megvalósulása esetén a két vállalat együttes árbevétele 21,2 milliárd dollár körül lenne. Ágazati elemzők azonban valószínűsítik, hogy az amerikai versenyhatóság nem engedélyezi az egyesülést, mint ahogy rámutatnak arra is, hogy az Alcan-Pechiney-Alusuisse triásznak ugyancsak számítania kell az antitröszt-eljárásra. A három fél egyébként közölte, hogy egyesülési tervükről előzetesen egyeztettek az Európai Bizottság versenyügyi illetékeseivel, de annak eredményéről egyelőre nem tájékoztattak. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik