Gazdaság

SHELL-EREDMÉNYEK – Váratlan siker

Rácáfolva a nagyobbrészt nyereségcsökkenéssel számoló elemzői prognózisokra, a Royal Dutch/Shell a tavalyi második negyedévi profithoz képest – folyó költségárakon számolva – 5 százalékkal, 1,614 milliárd dollárra tudta javítani nettó eredményét az április-júniusi időszakban. A világ három vezető olajtársasága közé tartozó, 60 százalékban holland, 40 százalékban brit tulajdonban lévő vállalat nyeresége az első negyedévben még 26 százalékkal, 1,436 milliárd dollárra olvadt.

Az amszterdami és a londoni tőzsde egyaránt árfolyam-emelkedéssel reagált a hírre. A jó második negyedév valamelyest ellensúlyozhatja a befektetők szemében azt, hogy az első félévi nettó nyereség nominális értéke még 13 százalékkal elmarad a tavalyi első félévitől. Annál is inkább, mivel a tartalékok felértékelődését is beszámítva a csoport valójában 3,624 milliárd dolláros nettó nyereséget ért el az első félévben, ami viszont pontosan 13 százalékkal több, mint 1998 azonos időszakában. A társaság féléves árbevétele 9 százalékkal, 44,367 milliárd dollárra csökkent.

A kitermelésből származó nyereség 62 százalékkal, 819 millió dollárra emelkedett, de a kőolaj-finomítási tevékenység profitja 42 százalékkal, 357 millió dollárra esett, miután a kapacitások globális túlkínálatának hatására romlott a nyereségráta. Meglepő mértékben, szintén 42 százalékkal nőtt ugyanakkor a vegyipari üzletág profitja, elérve a 244 millió dollárt.

A finomítási haszonkulcs romlását ellensúlyozta az olajárak emelkedése. Az irányadó északi-tengeri Brent könnyűolajfajta átlagos barrelenkénti ára 15,45 dollár volt a második negyedévben, szemben a tavalyi második negyedévi 13,30 dollárral. A vállalat tavaly decemberben hároméves szerkezetátalakítási programot hirdetett meg, annak értelmében 2001-re 2,5 milliárd dollárral akarja lefaragni kiadásait. Ebből az idén eddig 450 millió dollár valósult meg. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik