Gazdaság

POZSONYI GONDOK – Figyelmeztet az IMF

Mélyreható intézkedéseket szorgalmazó, feltűnően kemény hangú figyelmeztetést küldött a pozsonyi gazdaságpolitika-csinálók részére a Nemzetközi Valutaalap. A szlovák gazdaság állapotának áttekintését összegző jelentés szerint az államháztartási deficit, a folyó fizetési mérleg hiánya, valamint a bankrendszer helyzete súlyos aggodalmakra ad okot, veszélyezteti a gazdaság átalakításában eddig elért eredményeket.

A folyómérleg hiánya tavaly a GDP 10 százalékára rúgott, s bár az IMF-jelentés ez évre nem tartalmaz prognózist, első számú követelménynek nevezi a deficit mérséklését.

A pénzintézet szerint a külső mérleg korrekciójára a fiskális fegyelem erősítése a legcélravezetőbb eszköz.

A jelentés a további problémákra rátérve figyelmeztet többek közt arra, hogy a bankrendszer igen gyenge lábakon áll, s ez komoly kockázatokat rejt a gazdaság egészére nézve. Aggasztóan alacsonynak tartja a dokumentum a jegybank július végén mindössze 2,77 milliárd dollárt kitevő valutatartalékait. Gyengének ítéli az állami vállalatok pénzügyi teljesítményét, rámutatva a túl erős a bérnövekedésre. Végül felhívja a figyelmet, hogy a monetáris politika nem lehet tekintettel az állami hitelfelvétel szempontjára, és a jegybanknak kamatemeléshez kell folyamodnia, ha a fizetési mérlegre túl nagy nyomás nehezedik. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik