Gazdaság

Fogalmak

ADÓFOLYÓSZÁMLA: az adóalany kötelezettségeinek, jogosultságainak és az ezek alapján teljesített befizetések, valamint visszatérítések nyilvántartására szolgáló kimutatás.

ADÓFOLYÓSZÁMLA-KIVONAT: az az értesítés, amellyel az adóhatóság tájékoztatja az adózót számlájának egyenlegéről és a tartozásai után felszámított késedelmi pótlékról. Két fő részből áll: a bevallási oldalból és a pénzforgalmi oldalból.

BEVALLÁSI OLDAL: a kötelezettség oszlopból, valamint a többletoszlopból tevődik össze. A kötelezettség oszlop az adózó befizetési kötelezettségeit részletei, a többlet oszlop pedig az adózót megillető adókat tartalmazza.

PÉNZFORGALMI OLDAL: A befizetés és a kiutalás oszlopból áll. A befizetés oszlop az eredeti befizetéseket, valamint az átvezetéseknél megadott jóváírandó adónemre vonatkozó összegeket tartalmazza, a kiutalás oszlop pedig az adóhatóság által teljesített kifizetéseket, továbbá az átvezetéseknél megadott terhelendő adónemre vonatkozó összegeket részletezi.

ADÓFOLYÓSZÁMLA-EGYENLEG: az adott számlán szereplő valamennyi adónem egyenlegének összevonásával számítható ki. Azt mutatja, hogy az adózó mennyiben teljesítette az adóhatóság felé az összes kötelezettségét.

NAPI PÓTLÉKLISTA: Az 1998. évre felszámított késedelmi pótlék levezetése. Az adófolyószámla-kivonaton a késedelmi pótlék adónem ezt az összeget nem tartalmazza, azonban a teljes rendezéshez szükséges, hogy az adózó a napi pótléklistán közölt összeget is befizesse. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik