Gazdaság

ON-LINE VILÁG – Forradalmi változások

“Az Internet legszembeötlőbb hatása öt év múlva a munkavállalás, illetve a fogyasztói szokások területén várható” – véli James Richardson, a Cisco európai, közép-keleti és afrikai régióinak igazgatója. A kijelentést egy felmérés is alátámasztja, amelyet az Internet használatához szükséges eszközöket forgalmazó cég rendelt meg, hogy lássa: milyen hatással van Európa gazdasági életére a világháló. Az Internet-forradalom eredményeképpen a jelenleginél jóval lazább alkalmazotti struktúrák alakulnak majd ki (mivel a távmunka mindennapos gyakorlattá válik) és sokkal kevésbé szabályozott munkamódszerekkel fogunk dolgozni. Nem a képzettség, hanem a kompetencia alapú munkavégzés lesz jellemző, tehát a fő kérdés az lesz, hogy ki mihez ért.

A magyar vállalatok a jelek szerint még nem értették meg az idők szavát. A száz legnagyobb magyar cég közül mindössze 45 rendelkezik internetes megjelenéssel – derült ki a Carnation Consulting felméréséből. Biztató viszont, hogy bár a weblappal rendelkező cégek száma alacsony, a megkérdezett vállalatok 91 százaléka a mindennapi kommunikációban rendszeresen használja a világhálót: 64 százalékuk rendelkezik írott informatikai stratégiával, de az Internet felhasználására vonatkozóan csak 7 százalékuk fogalmazott meg célokat.

A felmérésből kiderül az is, hogy egy cégen belül a számítógépek mennyisége sokkal inkább függ az alkalmazottak számától, mintsem az árbevétel nagyságától. A vizsgált száz magyar vállalatnál körülbelül 107 ezer számítógép üzemel, de ezeknek csupán egyharmada használható internetezésre.

Ahol rendelkeznek weblappal, ott sem használják ki az új médium lehetőségeit, általában csak az alapvető vállalati információkat és a már meglévő PR-anyagokat közlik. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik