Gazdaság

NOKIA-BESZÁLLÍTÁS – Kerülő úton előzve

A Prímatel konzorcium beszállítói pályázatát az egymilliárd márka értékű hálózati beruházáshoz a Nokia nyerte el, s ezzel a finn székhelyű társaság immár nagyobb volumenű megbízást tudhat magáénak Magyarországon, mint az Egyesült Államokban. A pályázaton hét nagy mobilkommunikációs eszközöket gyártó vállalat vett részt.

A Nokia győzelme nem kis meglepetést keltett a hazai mobilszolgáltatók körében, hiszen a finn multi már a Pannon GSM első számú partnere. Bár információink szerint e cégnél nem fogadták önfeledt ujjongással a Nokia győzelmét – hiszen amiatt a Pannon hosszabb távon akár hátrébb kerülhet az ügyfelek listáján -, Suba János kommunikációs igazgató lapunknak elmondta: üdvözlik a Nokia győzelmét. “Azzal, hogy más befektetői csoport is e céget találta a legalkalmasabbnak arra, hogy mobilhálózatot építsen, a Pannon rendszerének értéke is növekszik” – hangoztatta a szóvivő.

A legtöbben a Siemens győzelmét várták, mert a német társaság egyelőre nem kapott a Nokiához és az Ericssonhoz hasonló közreműködési lehetőséget (az utóbbi a Westel 900 hálózatát építette ki).

A Prímatel nem közbeszerzési eljárással választotta ki a beszállítóját, holott a hírközlési tárcának szándékában állt érvényesítenie a koncessziós szerződésben foglalt jogait. Eszerint az új szolgáltatónak államilag felügyelt eljárással kellett volna pályáztatnia. A szaktárcától megtudtuk, hogy a Pímatel azért kerülhette meg törvényesen a minisztérium akaratát, mert nem a cég, hanem a tulajdonába kerülő – születendő – társaság lesz a hálózati szolgáltató, s a szerződés arra vonatkozik. A szaktárca továbbra is kiáll a közbeszerzési pályázat mellett, és szeretné rávenni a többi mobilszolgáltatót is annak alkalmazására. Úgy tudni, hogy a közbeszerzési eljárást az Antenna Hungária szorgalmazta, ám mint megtudtuk, a beszállítói pályázat végül a műsorszóró tudtával került kiírásra. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik