Gazdaság

NAPFOGYATKOZÁS – Szuperszonikus élvezet

Európa-szerte közlekedési káoszra számítanak a napfogyatkozás idején. A kíváncsiskodók az alig két percig élvezhető csoda kedvéért több ezerkilométeres utak megtételére is vállalkoznak, hogy ne maradjanak le semmiről.

Az élelmes franciák, miután országuk lesz az egyik célpontja e speciális turizmusnak, megtalálták a módját, miként lehet megállítani az időt, sőt elkerülni annak veszélyét, hogy egy kósza felhő elrontsa az élvezetet. A megoldás: egy röpke utazás a Concorde fedélzetén. Igaz, az utat nem bagóért kínálják, a szuperszonikus gép első felében egy hely 12 ezer 800 frankba (2 ezer euróba) kerül, míg a hátsó fertályra 12 ezer 300 frankért adják a jegyet. Az utasok mindezért a földieknél mintegy 4 perccel tovább, 6 perc 30 másodpercig gyönyörködhetnek az égi csodában, amelynek óránkénti 3 ezer kilométeres “haladási sebességétől“ csak 800-zal marad el a Concorde teljesítménye. A párizsi Roissy repülőtérről felszállva a gép rááll a napfogyatkozás nyomvonalára, és a fedélzeten ülők látni fogják azt, hogy a jelenség utoléri, majd megelőzi a gépmadarat, amely 17 ezer méteres magasságban, garantáltan a felhők felett repül majd.

A magyarországi napfogyatkozási láz tetőzését jelzi a SzondaPhone Telemarketing nevű cég közelmúltbeli közvélemény-kutatása. A telefonos kérdezők az 5,5 millió hazai telefonelőfizető véleményére voltak kíváncsiak. Ennek érdekében egy 1000 fős reprezentatív körnek tettek fel kérdéseket. Kiderült, a lakosság 97 százaléka tud a napfogyatkozásról; mintegy 70 százalék tervezi, hogy megnézi a jelenséget, s egyötödük vállalja az utazást is ennek érdekében. Ez azt jelenti, hogy legalább egymillió magyar kel útra augusztus 11-e táján.

A hazai turizmus szakértői szerint a tavalyinál mintegy 150 ezer fővel több vendégre számíthatnak azon régiókban, ahol látható lesz az égi jelenség. Négyezer japán turista már jó előre szállást foglalt a Balaton partján. New Yorkból 9 utazásszervező közvetítésével mintegy félezer turista érkezik, s közel 600 dán időzítette úgy nyaralását, hogy éppen nálunk legyen augusztus 11-én. Finnországból 100, Svédországból, Dániából és Norvégiából pedig összesen további 100 amatőr csillagász érkezik kifejezetten a napfogyatkozásra. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik