Gazdaság

A dinár végnapjai

Jugoszláviában a háború után ismét emelkedik a külföldi valuták feketepiaci értéke. Nem is csoda, hiszen folyamatosan napirenden van a dinár leértékelése, és szakértők szerint csak idő kérdése, hogy ez mikor következik be.

A montenegrói kormány ugyanakkor nemegyszer fenyegetőzött már azzal: bevezeti saját nemzeti valutáját. A kisebb tagköztársaság pénzügyi önállósulási szándéka az utóbbi napokban észrevehetően komolyabbá vált. Az ottani kabinet egyik gazdasági tanácsadója nyilvánosan is bejelentette: ha Szerbia a devalválás után nem hirdeti meg a konvertibilis dinárt, akkor Montenegro bevezeti a saját pénznemét. Steve Hanke, a baltimore-i egyetem tanára, aki jelenleg Milo Djukanovics montenegrói kormányfő személyes tanácsadója, a (márkához) rögzített árfolyam és az ezzel együtt járó valutatanács bevezetésének pártján áll.

Koszovóban is egyre gyakrabban hangoztatják a nemzetközi közösség képviselői, hogy a márkát tekintsék hivatalos fizetőeszköznek, már csak azért is, mert nincs elég dinár forgalomban. A megoldás hosszabb távon amúgy Jugoszlávia többi részén is – csakúgy mint Montenegróban – a kötött árfolyam bevezetése lehet. (Addig valószínűleg elkerülhetetlenül fennmarad a kettős valutarendszer.) Ahhoz azonban, hogy a dinár konvertibilissé váljon, számítások szerint az országnak 700 millió dolláros hitelt kellene felvennie. Ez pedig mindaddig elképzelhetetlen, amíg a jelenlegi vezetés van hatalmon. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik