Gazdaság

DEUTSCHE TELEKOM – Felvásárlási kényszer

A várakozásoktól némiképp elmaradó eredményeket jelentett az első félévre a Deutsche Telekom (DT) távközlési vállalat, a Matáv konzorciális tulajdonosa. A társaság árbevétele 1998 azonos időszakához képest 5 százalékkal, 16,7 milliárd euróra, nyeresége pedig 4,5 százalékkal, 950 millió euróra csökkent (az idei adatok a nemrégiben felvásárolt osztrák Max.Mobil eredményeit is tartalmazzák). Az első negyedévi 535 millióról a másodikban 415 millió euróra csökkent a profit.

A fejlemények fő oka a német vezetékes piacon folyó egyre erősebb verseny, amely újabban drasztikus tarifacsökkentésekre késztette a DT-t. Az ebben az üzletágban elkönyvelt bevétel- és nyereségromlást csak részben tudta ellensúlyozni a mobil-, az ISDN- és az online-szolgáltatás folytatódó fellendülése. A féléves jelentés mindenesetre kiemeli, hogy T-Mobil leányvállalat előfizetőinek száma június végén 6,8 millió volt, 64 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. A piacvezető Mannesmann Mobilfunknak 7,3 millió előfizetője van.

A belföldi verseny mértékét jól mutatja, hogy a DT a távolsági hívások piacán, ahol az 1998-as liberalizációt megelőzően még monopolhelyzetet élvezett, ma már csak 65 százalékos részesedéssel rendelkezik. Miután a DT árbevételének 90 százalékát Németországban realizálja, a piaci szorongattatásból a külföldi terjeszkedés jelenti az egyetlen kiutat. Ezt szolgálta volna a Telecom Italia tavasszal tervezett, de végül meghiúsult felvásárlása.

A legújabb hírek szerint a DT 7,5 milliárd fontért megszerzi a 2,35 millió előfizetővel rendelkező brit One-2-One mobilszolgáltatót (az összegből 1,5 milliárd fontot tesz ki az átvállalandó adósság). A tárgyalások előrehaladott stádiumban vannak, s a szerződés akár napokon belül megköthető lesz. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik