Gazdaság

RÉSZVÉNYPIAC – Csendespihenő

A tőzsdén az élet visszatért a pár héttel korábbi kerékvágásba. Sorra dőlnek meg a negatív forgalmi rekordok, az árak pedig egyre csökkennek.

Úgy tűnik, a brókerek és a befektetők többsége július második felére időzítette nyaralását; múlt pénteken még a 7 milliárd forintot sem érte el a részvényforgalom az értéktőzsdén, ami ismételten éves forgalmi mélypontot jelent. A BUX az előző heti 7317 ponttal szemben lapzártánkkor már csak 7100 pont körül tanyázott.

A majd 3 százalékos esés a legtöbb meghatározó részvényt érintette; a leginkább talán a megelőző hetekben sikeres BorsodChem, Richter és Egis szenvedte meg a folytatódó korrekciót. A BorsodChem, amely a vegyipari ciklus mélypontjában bízó befektetőknek köszönhetően már a 7 ezer forintos árszint felé kacsingatott, legutóbb ismét 6200 forint alatt cserélt gazdát. A pár hete 14 ezer forintot is érő Richter piacán szintén a profitot realizálni igyekvők kerültek többségbe; az árcsökkenést tovább sarkallta, hogy ezen eladók igen szerény kereslettel találták szembe magukat. Hasonló a helyzet az Egisnél is: e papírok szintén 5 százaléknyit veszítettek.

Az érdektelenség miatt esett a Mol, a Matáv és az OTP részvénye is – igaz, az előbbi két sztárrészvény ára csupán 1,0-1,5 százalékkal mérséklődött. Az állami részvényértékesítés előtt álló OTP árfolyama erőteljesebben csökkent, hétfőn délután csupán 10,5 ezer forinton állt a papír.

A múlt heti kereskedésben akadtak üdítő kivételek is, mint például az eddigi hosszból jobbára kimaradt TVK, amely csaknem 2900 forintig drágult. A nyertesek közé tartozik még a kis likviditású Graboplast, amely 1665 forintig erősödött, ami mintegy 6 százalékos javulást jelent az egy héttel ezelőtti árfolyamhoz képest.

A gépipari szekcióban továbbra is a felvásárlási várakozások tartják 2500 forint felett a Rába kurzusát, a korrekció viszont a NABI-t és a Mezőgépet is elérte. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik