Gazdaság

KLÍMA-AKCIÓK – Lehűtött forintok

Aki szeptember végéig klímaberendezést vesz, annak villanyszámlájából visszatérítenek 5 ezer forintot - adja hírül az Elmű hirdetése. A szándék csak látszólag nemes. A lényeg: több áramot eladni, lehetőleg nyáron.

Nyár van, és ezzel együtt meleg, viszont hamarabb kel fel a nap és később sötétedik. Mindez persze nem baj, csak így kevesebb áramot fogyasztunk. Azokban a háztartásokban, ahol gyakorlatilag csak világításra használják a villamos energiát, a nyári hónapokban 30 százalékkal kevesebbet égetik a lámpát, mint télen. Azon kevés háztartásban pedig, ahol villannyal fűtenek, ilyenkor a felére csökken a fogyasztás. Pedig villamos energiából sok van, állítják a szakemberek, és van egy speciális tulajdonsága, szemben más energiaforrásokkal, hogy tudniillik nem lehet tárolni.

Éppen ezért, a kis fogyasztás mellett a nyár egy másik jellemzőjét próbálja meglovagolni az Elmű: a meleget. Klímaberendezést kínál kedvezménnyel.

“Gonosz a szándék: áramot akarunk eladni” – vallja be Boross Norbert, az Elmű kommunikációs főosztályának vezetője, hozzátéve: e mögött komoly közgazdasági érvek húzódnak meg. Egy villamos energiát termelő erőmű elindítása 12 órát vesz igénybe, és igen költséges. Így mindig annyit gazdaságos termelni, amennyit el is használunk. Mert két választás van: vagy az erőmű ki-bekapcsolgatásával játszunk, vagy a fogyasztással. Természetesen az utóbbi a kifizetődőbb – persze nem a fogyasztónak.

Abban az Elműnél sem reménykednek, hogy ettől a klíma-akciótól néhány hónap alatt ugrásszerűen nő az áramfelhasználás. A júniusban indult akció sikerességéről még nincsenek adatok. A cég bemutatótermében két hónap alatt körülbelül félszázan érdeklődtek a légkondicionálók iránt, de közülük eddig csak tízen vásároltak. Ami érthető is, hiszen még mindig luxus a léghűtéssel felszerelt lakás. Egy átlagos lakótelepi lakásba helyiségenként 2,0-2,5 kilowatt teljesítményű berendezés kell, közülük a legolcsóbb is 100 ezer forint körül van. Ezek a berendezések annyit fogyasztanak, mint egy vasaló, de 8-12 órán át vasalni naponta, az már sokba kerül. Márpedig az állandó 22-23 fokos hőmérséklethez ennyit kell működnie a légkondicionálónak.

Az Elmű tehát gyors megtérülésben nem bízik, nem is bízhat, ugyanakkor bizonyítani szeretnék a villamos energia versenyképességét. Azt, hogy olcsóbb a klimatizálás villannyal, mint az energiák közüli nagy vetélytárssal, a gázzal. Pedig ezen a területen nincs igazi verseny a két szolgáltató között. A Fővárosi Gázművek Rt.-nek ugyan már 3 éve van klíma-akciója – ez a szolgáltató a légkondicionáló berendezés által felhasznált gáz árából az első évben 15, a másodikban 10, a harmadikban 5 százalékot enged el -, mégis csupán két intézmény élt ezzel a lehetőséggel a fővárosban, vidéken pedig egy sem. Ebben nyilván közrejátszik, hogy a nálunk kapható, gázzal működő klímák nagyteljesítményűek, a háztartásban is használható berendezések egyelőre ismeretlenek a hazai piacon. A szakemberek úgy becsülik, hogy nálunk a lakosság talán szűk egy százaléka, 80 ezer ember él légkondicionált lakásban. Az ilyen klímaakciók, mint amit az Elmű hirdetett, csak hosszú távon vezethetnek a berendezések elterjedéséhez. Hogy az azonos fogyasztású villanyvasaló példájánál maradjunk: az valamikor a harmincas évek elején jelent meg Magyarországon, de csak az évtized végére győzte le faszenes elődjét. Az emberek nagy része megvárja, hogy a szomszédnak bevált-e, hogy megtérül-e. Úgyhogy még jó néhány nyáron át számíthatunk kedvezményes légkondicionáló-vásárra, ami lehet, hogy előbb-utóbb az árakat is mérsékli majd.

A honi áramszolgáltatók közül eddig egyedül az Elmű hirdetett klíma-akciót. A többiek akkor térítenek meg 5 ezer forintot az áramszámlából, ha új melegvizes bojlert vásárol valaki. A Dél-Dunántúli Áramszolgáltató Rt.-nél most ért véget egy ilyen akció: 2 hónap alatt 460 készüléket adtak el. Az efféle kezdeményezéseknél a cél nem a nagyobb fogyasztás, hanem – ahogy azt Kis Lajos, a Tiszántúli Áramszolgáltató Rt. PR-irodájának vezetője elmondta – az, hogy egyrészt a fogyasztó jobb minőségű, korszerűbb készüléket használjon, másrészt, ne pártoljon át más, esetleg olcsóbb energiaforráshoz.

A szándék tehát, legyen az klíma vagy bojler, ugyanaz. Egyszerű képlet: küzdelem azért, hogy a fogyasztó többet fogyasszon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik