Gazdaság

A GLOBALIZÁLÓDÓ GLOBUS ELNÖKE – A messziről jött ember

A 75 éve alapított - ma már külföldi tőzsdéken forgalmazott - Globus Konzervipari Rt. elnöke Temesfői István okleveles "kiváló feltaláló", aki számítástechnikai cégtulajdonosból itthon lett konzervgyáros.

Engem nem bántott senki, én magamtól mentem el – szögezi le mindjárt az elején Temesfői István, a “hazatért” nagyvállalkozó, a Globus Konzervipari Rt. többségi tulajdonosa. A közvélemény ugyanis fenntartással fogadja azokat a messziről jött újkori disszidenseket, akik a hetvenes-nyolcvanas években indultak szerencsét próbálni Nyugatra, de a rendszerváltás után visszatérve végül itthon csináltak karriert. Ők legtöbbször a bimbózó magyar kapitalizmusban még gyermekcipőben járó, ezért gyorsan megtérülő szolgáltatásokban – a kereskedelemben, vagy épp a videokölcsönzésben, fotóelőhívásban – taroltak. Így a kívülállóknak meglehetősen szédült ötletnek tűnhetett lassú megtérüléssel kecsegetető konzervgyárat venni. A Frankfurt mellett élő Temesfői mégis magyar konzervgyári részvényeket gyűjtött, majd mint a cég elnöke, fenntartva német otthonát, félig haza is költözött, s agresszív piaci politikával növekedésnek indította a részvénytársaságot. A Maglódi úti feldolgozó azonban, akárcsak a konzervipar egésze, hatalmas veszteségeket szenvedett el az 1998-as orosz válságban. Mégis érdemes volt visszatérni, s megvenni a Globust – állítja ma is Temesfői István -, mert mindenképpen váltani kellett. A Németországban 1983-ban alapított két cége közül a korábbi Robotron megvásárlásával létrejött Aquarius Robotron AG ugyan jól ment – évi csaknem egymilliárd márkás árbevételt és 22 millió márkás nyereséget ért el -, de látni lehetett, hogy a számítástechnikai globalizációban előbb-utóbb elveszíti az önállóságát. Temesfői úgy gondolta, egy-két évvel később legfeljebb öt világcég marad a piacon, és ez be is következett. Meggyőzte a tulajdonostársakat, s 1995-ben – még éppen időben – eladták a Fujitsunak a céget.

TŐZSDEI BEVÁSÁRLÁS. Ekkor már a másik vállalkozásán, a külkereskedelemmel foglalkozó Tebimpex GmbH-n keresztül volt némi tapasztalata a magyar élelmiszerek, konzervek németországi exportjáról. Sőt, a Tebimpexnek és személy szerint Temesfői Istvánnak is volt 3,8-3,8 százalékos tulajdonrésze a Globusban; e pakettet a bécsi és frankfurti tőzsdén időközben 46 százalékra sikerült növelni. Közvetlen privatizációval sokkal olcsóbban lehetett volna megszerezni a szavazati többséget jelentő csomagot, ám arra az akkori vagyonkezelő nem volt hajlandó.

A német piacot megismerve, csábítóan jó befektetésnek ígérkezett a Globus: ha a költségeket sikerül leszorítani, és a végtermék minősége, ára versenyképesebbé válik. Ma már, három évi munka eredményeképpen, Temesfői István büszke arra, hogy sikerült modern vállalattá alakítani a céget – igaz, eközben volt vezérigazgatója, Oláh Miklós a konkurenciához, a Limpexhez távozott. A vezetés teljesen kicserélődött, s a társaság mintegy egymilliárd forintos műszaki fejlesztést hajtott végre. Ennek utolsó állomása a néhány hete átadott, a kontinensen az elnök szerint a legkorszerűbb, uniós és amerikai szabványoknak egyaránt megfelelő szószgyártó gépsor, ami önmagában mintegy félmilliárd forintba került. A Globus csoporttá vált, hiszen tavaly – becslések szerint mintegy egymilliárd forintért – megvásárolta a hajdani Debreceni Tartósítóipari Kombinát két utódcégét, a Deko Apple és a Deko Food Rt.-t, hogy a főleg készétel-konzerv és szósz profilú budapesti Globusnak a zöldségfeldolgozásban, a termőhelyen is saját bázisa legyen, nem megvetendő exportpiaci kapcsolatokkal. Így utólag az időzítés nem tűnik szerencsésnek, mert a második fél évben az orosz pénzügyi válság miatt “bedőlt” a FÁK-piacokra irányuló szállítás. A konzervipar válságba került. Így a Deko-vásárlást fedező újabb részvénykibocsátásról le kellett mondani. A hitel azonban ketyegett, s ekkor következett a nagy bejelentés: a Globus stratégiai megállapodást köt a Bestfoods céggel, aminek keretében eladja Globus nevű szószcsaládja márkáját a multinak. Ráadásul úgy, hogy továbbra is a Globus gyártja a termékeket.

ÚJ PIACOK. A konkurencia szerint ezzel a cég eladta a lelkét, a vezértermékét, és “bérmunkássá” degradálódott. Temesfői István másként látja. A társaság forgalmának csak 15 százalékát teszik ki a szószok, a meghatározóak ezután is készételek és a Deko zöldség-gyümölcs konzervei lesznek. A Bestfoods céggel kötött megállapodással pedig a Globus más termékei számára is megnyíltak a globális értékesítés csatornái. A multi hálózatán keresztül olyan piacokra, kontinensekre jutnak el a termékei, ahová eddig sosem. Számos fejlesztési eredményhez, képzési lehetőséghez jutott hozzá ingyen az rt. az együttműködés keretében. Ezt mutatják az első féléves eredmények is. Miközben a 30-40 százalék felesleges kapacitástól nyögő konzervipar válságban van, a konkurensek ezerszám bocsátják el a dolgozóikat, a Globus a havi pénzügyi kontrollingok tanúsága szerint (még a tőzsdei gyorsjelentés közzététele előtti adatok alapján) nagyon jól zárta az első fél évet, s nemcsak a márkaeladás miatti árbevételnek köszönhetően, hanem azt leszámítva is.

A gondtalan jövőnek azonban van egy gátja. A Bestfoods vezetői is fájlalják, hogy például a zöldség-gyümölcs feldolgozásban a legdrágábbak a magyarországi alap- és segédanyagok, olyannyira, hogy állítólag bizonyos helyi gyártások áttelepítése is szóba került. Temesfői szerint mindebből annyi igaz, hogy a gyümölcsök és zöldségfélék ára az egyik évről a másikra valóban szélsőségesen, 50-100 százalékkal is változik, és ezt az áringadozást az EU piacain nem tudják érvényesíteni a feldolgozók. Ezért vált be például Németországban az a kiegyenlítő támogatási rendszer, amellyel az alapanyag-árhullámok hatását simítja ki az állam a termelőknek és a feldolgozóknak. Hasonló támogatás kellene itthon is, hogy a termékpiaci válságok ne rázzák meg a mezőgazdaságot és a feldolgozóipart.

FEJLESZTÉSI IGÉNY. Ezt figyelembe véve, Temesfői szerint nem tűnik utópisztikusnak Torgyán József agrárminiszter 413 milliárd forintos támogatási igénye sem, hiszen az EU-csatlakozás után nagyjából ekkora támogatási keretre számíthat az ország a felzárkózással kapcsolatos fejlesztésekhez. Igaz, nem a nemzeti, hanem a brüsszeli kasszából. Ha nem jut elég pénz a mezőgazdaságban a termelők és a feldolgozók elkerülhetetlen technikai korszerűsítéséhez, az robbanásszerű vidéki munkanélküliséghez vezethet. Ezért tervez a következő egy-két évben egymilliárd forintnyi technológiai fejlesztést adebreceni bázison.

Mi lesz azután a csoporttal? Beigazolódik-e a konkurencia várakozása, és a Bestfoods valóban szőröstül-bőröstül megvásárolja a Globust? Ezekről egyelőre nem árul el bővebbet Temesfői István. A következő három évet mindenesetre mint konzervgyári vezető tervezi, és nem számol azzal, hogy megválik részvénycsomagjától. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik