Gazdaság

EMBEREK A HOLDON – Jubileumi Moon Watch

“Kis lépés az embernek, de hatalmas az emberiség számára” – ezek voltak az első szavai harminc évvel ezelőtt Neil Armstrongnak, amikor kilépve az Apollo 11 kabinjából lábával az első emberként megérintette a Holdat. 1969. július 21-én pontosan 2 óra 56 perc 15 másodpercet mutatott ekkor az amerikai űrhajóst követő társ, Edwin, vagy ahogy Amerika inkább ismeri, “Buzz” Aldrin órája. A jeles óra – mint azt a 30 éves évfordulóról megemlékező írások sem felejtették el megemlíteni – egy Omega Speedmaster volt, amely kiadás attól kezdve Moon Watch-ként vonult be az óraipar történetébe.

A nagy múltú svájci óragyár természetesen élt az évforduló adta reklám lehetőségével, 9999 példányban kibocsátott egy sorozatot a Holdat megjárt, rozsdamentes acélból készült Speedmasterből, amelybe belevésték a történelmi dátumot, időpontot, és Armstrong szavait, amelyeket a Holdról üzent a houstoni bázisnak: “Hello Houston, tranquility base here, the eagle landed.” (Hello Houston, itt nyugalom van, a sas leszállt.) Az elegáns fekete bőrtokba bújtatott nosztalgia Omegát egyébként a hírek szerint 12 ezer frankért árulják a genfi órásbutikok.

Armstrongot és Aldrint, akik összesen 21 óra 36 percet és 17 másodpercet töltöttek a Holdon, még tízen követték a későbbiekben. 1969 novemberében landolt az Apollo 12, fedélzetén Charles Conraddal és Alan Beannel. 1971 januárjában Alan Shephard és Edgar Mitchell érkezett a bolygóra az Apollo 14 fedélzetén, majd még ugyanazon év júliusában David Scott és James Irwin. 1972-ben ugyancsak két expedició érkezett: áprilisban John Young és Charles Duke, az Apollo 16 utasai, majd decemberben Eugene Cernan, Harrison Schmitt társaságában. Ők ketten 36 kilométert autókáztak egy speciális járművel a Holdon, amelyre azóta nem lépett ember. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik