Gazdaság

BERLINBE KÖLTÖZIK A HIVATAL – Példátlan népvándorlás

Lapunk megjelenésével egy időben végleg kiürülnek a bonni parlamenti irodák, hogy azután szeptember 7-én, tíz óra 30 perckor a 669 képviselő megjelenjen az első randevún, amelynek helyszíne immár az újjáépített berlini Reichstag lesz. A költözés költsége a hivatalos bejelentés szerint 20 milliárd márka. Ez az idei 404 milliárd márkás német büdzsé 5 százalékára rúg.

Napi két-háromszáz iroda teljes berendezése került konténerbe a július elején megkezdett és e héten zárult, a világon eddig példa nélküli méretű költözködés során. Az átszállított dossziékat egymás mellé fektetve 38 kilométer hosszan kígyózott volna a sor. Százhúszezer bútor, ezerháromszáz komputer került a vasúton szállított konténerekbe, és ötszáz kamion vitte Berlinbe a mintegy 1,3 millió könyvet, a bonni irodákat díszítő műalkotásokat, a fogadásokon használt étkészleteket.

Gerhard Schröder és csapatának helyváltoztatása 465 millió márkát emészt fel. Jó néhány külföldi államot hozott nehéz helyzetbe a számukra kényszerű helyváltoztatás. A bonni követségi épületek közül mintegy 80 eladhatatlan. Az érintettek kártérítési követelésekkel léptek fel a német állammal szemben.

Az első invázióval a Bundestag 5 ezer alkalmazottja, az egyéb központi intézmények mintegy 20 ezer adminisztratív munkatársából 11 ezren, legalább 5 ezer követségi dolgozó, 1400 újságíró, és mintegy 9 ezer technikai munkatárs érkezik Berlinbe. Nem maradnak Bonnban a lovak sem, a hírek szerint 4 ezer állat követi gazdáját, hogy az változatlanul hódolni tudjon lovagló-szenvedélyének.

A tartományi kormányok 520 millió márkát fordítottak arra, hogy új képviseleteket építsenek Berlinben. Egy 2004-2005-re tervezett berlini vasúti és közúti alagút megvalósítási költségei 4 milliárd márkára rúgnak, hogy csak a legnagyobbakat emeljük ki a csillagászati számokból. Mindehhez még vélhetően további milliárdos kiadást jelent az állami alkalmazottak személyenkénti különjuttatása. Akik vállalták a költözést, 7500 márkát kapnak, hogy ebből fizessék a számukra lakást felhajtó ingatlanügynökségeket; 36 ezer márkába kerül fejenként, hogy három éven keresztül minden hétvégén hazarepülhessenek Bonnban maradt családjukhoz; és további 18 ezer márkával kárpótolják őket azért, hogy hét közben nélkülözik szeretteiket. A költözéshez személyenként 10 ezer, ha a család is követi a hivatalnokot, úgy 25 ezer márkát ad az állam. Ha valaki új lakóházat épít, akkor 90 ezer márkás állami, és további 48 ezer márkás kedvező kamatozású hitelre számíthat, míg lakásrenoválás esetén 48 ezer márkás állami kölcsön segíti az új életet kezdőket. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik