Gazdaság

IMF-OROSZORSZÁG – Zsebtrükk

Immár gyakorlatilag biztosra vehető, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) igazgatótanácsának jövő heti ülésén pozitív döntés születik az Oroszország által igényelt 4,5 milliárd dolláros készenléti hitelkeret megnyitásáról. Szergej Sztyepasin kormányfő és Viktor Gerascsenko, a központi bank elnöke aláírta az idei gazdaságpolitikai célokat tartalmazó nyilatkozatot, eleget téve a 18 hónapra szóló IMF-hitel jóváhagyása formális feltételének. A program legfontosabb eleme: a költségvetésnek a GDP 2 százalékára rúgó elsődleges többlettel kell zárnia az évet. Mihail Kaszjanov pénzügyminiszter tájékoztatása szerint az első fél évben az elsődleges szufficit 1 százalék volt, az év végére pedig elérhető a 2 százalék.

A pénzügyminiszternek nincs kétsége afelől, hogy július 28-án az IMF vezetése igent mond a hitelre. A Washington Post értesülése szerint Michel Camdessus vezérigazgató egyértelműen a hitel jóváhagyásának elfogadását fogja javasolni az igazgatótanácsnak. Ez már csak azért sem meglepő, mert az új forrásból Oroszország épp a pénzintézettel szemben meglévő tartozását fogja törleszteni, méghozzá úgy, hogy a pénz el sem jut Moszkvába, csak az egyik IMF-számláról átkerül egy másikra. Az idén 1,9 milliárd, jövőre 2,6 milliárd dollár áll rendelkezésre, az egyes részletek nagysága 630-650 millió dollár lesz.

A kölcsönnek azért is jelentősége van, mert Moszkva csak ennek függvényében kezdhet új tárgyalásokat külföldi kormány- és magánhitelezőivel a velük szemben fennálló 38, illetve 30 milliárd dolláros adósság átütemezéséről. Kaszjanov bejelentette, hogy a Párizsi Klubbal már július 29-én tárgyalási fordulót tartanak, a Londoni Klubbal pedig augusztus 3-án kerül erre sor. A pénzügyminiszter szeretné, ha a megbeszélések már az idén eredményre vezetnének, de reálisabbnak tartja, hogy 2000 első negyedé-vében születik csak egyezség.

A Londoni Klub több képviselője is úgy vélekedett, hogy az augusztusban kezdődő tárgyalássorozat nem fog egyhamar eredményt hozni, mert a kereskedelmi bankok nem mennek majd bele a Moszkva által remélt feltételekbe. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik