Gazdaság

Etikai befektetések típusai

ÁTVILÁGÍTÁS. Az egyes befektetéseknél – a befektető “ízlésétől” függően – bizonyos etikai, társadalmi szempontok szerint vizsgálódnak. Csak olyan befektetési lehetőséget választanak, amely az ügyfél megfontolásainak megfelel. Ez alkalmasint lehet egyetlen kívánalom is – például ne legyen a portfólióban atomerőmű -, de a társadalmilag felelős alapok több mint 90 százalékánál jóval összetettebb elvárások vannak, legalább három etikai szempontnak kell az invesztícióhoz egyszerre teljesülnie.

RÉSZVÉNYESEK KÖZBENJÁRÁSA. A befektetők szándéka a vállalat “jobbítására”. A részvénytulajdonosok hatása a társaság környezeti gyakorlatára, fogalkoztatási politkájára és hasonlókra.

KÖZÖSSÉGI BERUHÁZÁS. Alacsony jövedelmű közösségek fejlődését szolgáló beruházások kifejezetten erre szakosodott hitelintézeteken, fejlesztési alapokon keresztül. Az ebbe a körbe tartozó bankok és a – tagság által tulajdonolt, non-profit – hitelszövetkezetek betétei biztosítottak, a normál betéti szolgáltatásokkal megegyezőket nyújtanak, hitelezési politikájukban azonban kifejezetten a helyi közösségek kiteljesítése áll első helyen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik