Gazdaság

ÍNYENC – Komédiás kávéház

Közvetlenül a háború után a Nagymező utcában egymás mellett hat eszpresszó állt a pesti Broadway rendelkezésére: ABC néven a Rozsnyai-örökösök nyitják a hatodikat 1946-ban. Az Arizonától balra, a későbbi cukorkaüzlet helyén gróf Haller László espressója, a túloldalon a máig álló Operett, falaira színes krétával Gatto Nero (Fekete macska) álnéven karikatúrákat rajzolt Wittmann Rezső. Szaporodnak most a színházakat helyettesítő felvonulási épületek. Kevesebb a dalszövegíró és librettista, több a kétkezi munkás.

A Mikroszkóp kapujától jobbra megnyílt nemrégiben a Komédiás kávéház. Nem igazán kávéház még, de már nem is espresso, sem cukrászda. Egyszerre három belsőépítész tervezte. Összebeszélés nélkül. Van egy gépi perzsával letakart pianínó. Rajta kazettás magnetofon muzsikál. Este hatkor leveszik a perzsát. Akkor zongorálnak rajta. Szombat-vasárnap egy kisasszony énekel is. Úgy mint régen. Adnak gyümölcsrizst, somlói galuskát. Akár régen. Palacsintát újmódilag, mivel amióta fölborultak az otthoni háztartások, üzemben eszi az ember a palacsintát.

Kávén (és égetett szeszeken) kívül kapni kakaót is vagy teát. Tizenkétféle teával kedveskednek. Van lazacos, tonhalas, ki-tudja-még-hányféle szendvics. Paraszt tojás (ne: egyél!), pástétomok, tejszínes fokhagymakrém, kolbász, sonka, bacon, hagyma, paprika, gomba, francia sajt a kenyérkére, de van fagylalt is.

A századforduló kávéházainak magyarázata az akceleráltan növekedő nagyváros nyavalyás lakásviszonyaiban keresendő. Fölszámolásuk az ötvenes évek fokozódó osztályharca idején, a “mindenki gyanús, aki él” éberségi rohamával történt. Riadtan visszahúzódtak almaikra akkor az emberek. Magukra zárták ajtajaikat, legfeljebb, ha népnevelő-páros látogatott kávéidőben. A mai kávéházi föltámadás oka: a szomjúság emberi szóra, eszmecserére, informális kapcsolatokra. Nem kell bejelentkezni titkárnőnél. A magánszférában is lebonyolítható az üzleti élet megannyi apró tárgyalása. (Ferenc József uralkodása idején szakosodtak a kávéházak: volt kávéforrás a bőrkereskedőknek, a textileseknek, az artistáknak, pénzembereknek, hírlapíróknak, föstőknek, szobafestőknek. Kinek kinek.)

Napjaink kávéházai azért szolgálnak gyorsétkezéssel, mert 1. Nincsen odahaza menetrendszerű háztartás, viszont nap közben is élelemhez kell jutni, 2. Mert az újsütetű vendéglátók csak fokozatosan tanulnak bele a kínálatba és a szolgálatba.

A félvér kávéházespressóban elfogyasztható fél lábbal a gyorsétkezés, mégsem amerikai ness-abrak, valamelyest emlékeztet még a békeidőkre, a ravaszdi ízekre, kombinációkra. Kapni salátákat egy olyan országban, ahol a szocialista kereskedelem évtizedeken át nem hajlott a szóra, makacsul ragaszkodott céklához, csalamádéhoz, ecetes uborkához. Mondták: nem igényli a fogyasztó a salátákat. Azóta Csaptól Hegyeshalomig salátában dúskálhatunk. Itt is van választék. Az égető éhség elütésére alkalmas a hely. Egyik szájjal lehet beszélni, másikkal enni. Fizetni. S menni más dolgunk után. Másutt újabb salátával töltekezni. –

– Környezet: barátságos

– Kiszolgálás: mosolygós

– Hideg ételek: 890 forintig

Ajánlott videó

Olvasói sztorik