Gazdaság

LANDESBANKOK – Büntetésben

Pótlólagos kamatfizetésre kötelezte a Westdeutsche Landesbankot (WestLB) az Európai Bizottság az után a tőkejuttatás után, amelyet a hitelintézet még 1992-ben kapott tulajdonosától, Észak-Rajna-Vesztfália tartománytól. A határozatban szereplő összeg 808 millió euró, a legnagyobb visszatérítés, amelyet az Európai Unió végrehajtó testülete valaha is kiszabott.

A tartományi kormányzat annak idején egy 5,9 milliárd márkás lakásépítési alapot “pakolt át” a WestLB-hez, amelyet most az unió Karel van Miert által vezetett versenyhivatala – és javaslata nyomán a Bizottság is – burkolt állami támogatásnak minősített, különös tekintettel arra, hogy a bank mindössze 0,6 százalékos adózás utáni kamatot fizetett a 2,5 milliárd márka tőkeértékűre kalkulált alap után. A bizottsági döntés szerint a visszamenőlegesen megfizetendő kamat mértéke 9,3 százalék.

A WestLB Németország legnagyobb és nemzetközileg legaktívabb tartományi bankja. Magyarországon 99,7 százalék erejéig tulajdonosa az azonos nevű pénzintézetnek, amely az Általános Vállalkozási Bank megvásárlása révén jött létre 1993-ban. Az 1998-ra 70 milliárd forintos mérlegfőösszeget kimutató WestLB Hungaria 3 tizedszázalékos részvénycsomagján négy belföldi jogi, illetve magánszemély osztozik. “A brüsszeli büntetés, ha jogerőre emelkedik is, nem fogja megrendíteni az üzletmenetet” – véli Legeza Péter, a magyar leánybank ügyvezető igazgatója, hangsúlyozva, hogy az anyabank 700 milliárd márkát közelítő mérlegfőösszegéhez képest a befizetendő összeg elviselhető.

A WestLB szóvivője ezzel együtt elfogadhatatlannak nevezte a brüsszeli lépést. Az érintett tartományi kormányzat ugyancsak bírálta Brüsszelt, s jogi ellenlépésre szólította föl a német szövetségi kormányt. Ugyanígy tett Bajorország, Alsó-Szászország, Berlin és Hamburg, mivel a Bizottság jelezte, hogy szép sorban felül fogja vizsgálni azokat a hasonló tőkeinjekciókat, amelyeket e tartományok, illetve tartományi jogú városok juttattak saját bankjaiknak.

Üdvözölte viszont a döntést a magánbankokat tömörítő német bankszövetség – eredetileg ez a szervezet emelt panaszt a WestLB állami támogatása ellen -, rámutatva, hogy a pénzintézet jogtalan versenyelőnyhöz jutott a tőkeinjekcióval. Elemzők szerint a bizottsági határozat nyomán mélyreható átalakulás veheti kezdetét a német pénzügyi szektorban, ahol a landesbankok a rendelkezésükre álló korlátlan állami garancia miatt előnyben vannak a magánbankokhoz képest.

A Handelsblatt című üzleti napilap máris úgy értesült, hogy a bajor, a hesseni és a baden-württembergi tartományi kormányok tárgyalásokat folytatnak három bankjuk – a BayernLB, a Helaba és a Landesbank Baden-Württemberg (LBBW) – egyesítéséről. Az ily módon születendő a Südbank 1100 milliárd márkás mérlegfőösszeggel rendelkezne. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik