Gazdaság

DCS 1800-AS TENDER – Időben szerződtek

Időben sikerült aláírnia a közlekedési tárcának és a DCS pályázaton nyertes Prímatel (az AirTouch-Vodafone és az RWE Teliance konzorciuma) képviselőinek a koncessziós szerződést, bár néhányan kételkedtek a megállapodás sikeres tető alá hozásában. A határidő július 6-a éjfél volt. Amennyiben a győztes ezt nem tudta volna tartani, úgy a rádiótelefon-pályázaton második helyet elért cég kezdhette volna meg a minisztériummal a koncessziós szerződésre vonatkozó tárgyalásokat.

A Prímatel a szaktárcával kötött megállapodása után megkezdte az egyeztetést a két magyar érdekelt féllel is, az Antenna Hungáriával (AH) és a Magyar Postával. E két cég legalább 25 százalék plusz egy szavazat erejéig részesedik majd a létrejövő harmadik digitális mobilszolgáltatóból. Az AH a Postával folytatott tárgyalásai során a megszerezhető 25 százalékból 15-höz jutott hozzá, ám a későbbiekben – akár a Prímatel kontójára – szeretne még 10 százalékot. László Géza, az AH elnök-vezérigazgatója szerint ekkora tulajdonrész lenne cége számára a legideálisabb.

A műsorszórónak a mostani tárgyalássorozat nem csak nagyobb tulajdonrész megszerzését jelentheti. A cég szeretne hálózati szolgáltatója lenni az új mobiltársaságnak. Az AH az egész országot körbefogó mikrohullámú gerinchálózattal rendelkezik, amely kisebb átalakítások után alkalmas távközlési szolgáltatásokra is. A társaság eddigi tevékenysége során már kapcsolatba került a mobilszolgáltatással, a Pannon GSM hálózatának kialakításában és működtetésében jelentős tapasztalatokat szerzett.

A két magyar céggel folytatott tárgyaláson dől el az is, hogy a csaknem 50 milliárd forint koncessziós díj egy részét átvállalják-e a magyar felek. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik