Gazdaság

UKRÁN TÁVKÖZLÉS – Döcögő privatizáció

Leonyid Kucsma ukrán elnök rendeletbe adta az Ukrtelekom távközlési óriáscég magánosítását. A nyílt tender keretében a leendő stratégiai befektető minimum 25 százalék plusz egy részvény nagyságú csomagot vehet meg készpénzért, míg az ellenőrző pakett (50 százalék plusz egy részvény) mindenképpen állami kézben marad. A privatizációt Kucsma azzal indokolta, hogy égető szükség van a távközlési rendszer fejlesztésére, ezenkívül növelni kell az állami privatizációs bevételeket a bér- és nyugdíjhátralékok ledolgozása érdekében.

Az elnöki rendelet szerint pályázati úton kiválasztott szakértők készítik majd elő a 130 ezer embert foglalkoztató óriáscég magánosítását. A nem privatizálandó hányad tulajdonosi jogainak gyakorlója a kormányzati távközlési bizottság lesz. Az árverésre bocsátandó pakettet az állami vagyonalap fogja kezelni. A tenderen a feltételeknek eleget tevő ukrajnai és külföldi stratégiai befektetők vehetnek részt (stratégiai befektetőnek minősülnek a nemzetközileg elismert távközlési cégek).

Az Ukrtelekom privatizációja már két éve napirenden van, az eladási szándékot hivatalosan először 1998 elején jelentették be. Mint Valerij Pusztovojtenko miniszterelnök tájékoztatásából annak idején kiderült, eredetileg maximum 25 százalékos csomagot kívántak eladni, amiből 3-4 milliárd dolláros bevételre számítottak. A magánosítást eddig elsősorban a baloldali többségű parlament akadályozta. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik