Gazdaság

RÉSZVÉNYPIAC – A feltámadás ígérete

A nagy nyugati tőzsdék oldalvizén erőteljes drágulás ment végbe a Budapesti Értéktőzsdén, a hivatalos index értéke kedden már 7 ezer pont körül ingadozott.

Ismét rekordot döntött a világ által leginkább követett New York-i tőzsdeindex, a Dow Jones: 11 ezer 139 pontos új csúcsához a kedvező céghírek és a pénteken napvilágot látott foglalkoztatási adatok egyaránt hozzájárultak. Pénteken a másik mértékadó amerikai index, a Nasdaq értéke is rekordmagasságba szökött. A párizsi tőzsdén a befektetők érdeklődése az olajipari felvásárlásokra összpontosult. A második legnagyobb francia olajipari vállalat, a TotalFina 43 milliárd dolláros ellenséges felvásárlási ajánlatot tett a nála nagyobb Elf Aquitaine társaságra, a pénteki záróárhoz képest 15 százalékos prémiumot ajánlva.

A magyar piacon a kedvező nemzetközi klímának köszönhetően erőteljesen javult a BUX. Az index értéke hétfőn már a 6900 pontot is túllépte, az egy héttel korábbi értéket több mint 5 százalékkal meghaladva. A gyógyszergyártók tovább folytatták menetelésüket – a Richter 12 ezer forint fölé emelkedett, az Egis kurzusa pedig a 6700 forintot is túlszárnyalta. A múlt héten 22 százalékkal nőtt a Cofinec árfolyama, s e papír esetében a forgalom is igen jelentős volt. A június nagy részében döntően pár ezer darabos adásvétel után a múlt hét csütörtökén közel 105 ezer, pénteken 68 ezer darabos forgalmat bonyolítottak le a cég részvényével.

A Cofinec céggel is hírbe hozott Arago most láthatólag a Zalakerámiára koncenrál, ahol pénteken 15 százalékos tőkeemelést hajtott végre, 900 millió forint értékben. Az új forrást elsősorban a leányvállalatok reorganizációjánál kívánja felhasználni. A Synergon lengyelországi akvizícióiról is szóltak híresztelések – az ottani ComputerLand árfolyam-növekedése mögött többen a magyar céget sejtették -, azonban a társaság cáfolt minden közép-európai felvásárlást. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik