Gazdaság

A NAGY KÉKSÉG – Rekordmélységben

Nemhogy elkedvetlenítette volna, de inkább újabb próbatételek vállalására késztette a tenger mélységének megszállottjait A nagy kékség című filmben emlékezetessé tett tragikus történet.

Jacques Mayol – a film alkotóit az ő drámája inspirálta – 1984-ben 105 méter mélyre küzdötte le magát. Később többen megdöntötték az általa felállított rekordot, igaz, némileg változó feltételekkel, ugyanis az akkor még kötött nagyságú súlyokat, amelyek nehezékként a leszállást segítették, az utóbbi években már nem limitálták.

Így a közelmúltban ugyancsak egy francia mélytengeri búvár, Loic Leferme új világcsúcsot állított fel, 137 méter mélységig süllyedve a Földközi-tengerben Saint-Jean- Cap Ferrat-nál.

Hogy mekkora súlyú nehezék segítette, arról nem írnak a krónikák, azt azonban tudni lehet, hogy 3 perc 2 másodperc alatt tette meg az utat oda-vissza, egyszer sem érintve meg a vízbe eresztett biztonsági kábelt. A bátor búvárt, aki szerint nem lehetetlen a 150 méteres mélység elérése sem, egy felfújt ballon segítette vissza a felszínre. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik