Gazdaság

MAGYAR CUKOR RT. – Védernyő alatt

Augusztustól áremelésre készül a cukoripari piacvezető, a Magyar Cukor Rt. E lépésre az teremtett lehetőséget, hogy májustól határozatlan időre, differenciáltan, mintegy 30 százalékos pótvámot vetett ki közös rendeletében a három érintett miniszter – a gazdasági, a pénzügyi és a földművelésügyi tárca vezetője – a beérkező importcukorra. Ezzel meghallgatásra talált a hazai gyártók azon panasza, hogy nem győzik a versenyt a túltermelés miatt erősen támogatott külföldi cukorral, s emiatt 1990-hez képest egyharmadával csökkent a cukorár reálértéke Magyarországon.

A pótvám védernyője alatt viszont a gyártók “megerősödve” tárgyalhatnak a répatermelőkkel és kereskedelmi partnereikkel. A hazai cukorpiac így a tavalyi 357 ezer tonnás fogyasztás után az előrejelzések szerint mintegy 380 ezer tonnára növekszik, és belátható időn belül 400 ezer tonna körül stabilizálódik.

“Az intézkedés lényegesen nem hat a belföldi fogyasztói árakra, de stabilizálta a piaci szereplők helyzetét” – állítja Fischer Béla, a Magyar Cukor Rt. vezérigazgatója. Az osztrák Agrana-csoport 87 százalékos tulajdonában lévő, a Dunántúlon egyeduralkodó cég a vámvédelem bevezetése nyomán a kilónként jelenleg 102-106 forintos gyári ár 6-8 százalékos emelkedésére számít a második fél évben, várhatóan augusztustól. Erről már meg is kezdte a tárgyalásokat a kereskedelmi hálózatokkal.

A mintegy 40 százalékos piaci részesedésű társaság üzleti terveiben az idén egymillió tonna cukorrépa felvásárlása szerepel. Ebből a cég 136 ezer tonnányi cukrot állít majd elő, s várhatóan mintegy 19 milliárd forintos forgalmat ér el. Nyereségre azonban így is csak 2000-től számít a társaság.

Fischer Béla szerint tovább folytatódik a cukoripar koncentrációja. Ez a társaság életében annyit jelent, hogy az ácsi, a kaposvári és a petőházi gyárat hosszú távon termelésben tartja, de Sárváron már nem indítja be az idén a feldolgozást. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik