Gazdaság

AZ ECOSTAT A BERUHÁZÁSI KILÁTÁSOKRÓL – Vége a boomnak

A beruházások tavalyi 11,4 százalékos bővülése 1999-ben nem ismételhető meg, ezúttal 5-6 százalékos növekedésre lehet csak számítani - vélik az Ecostat elemzői.

Beruházási szempontból is sikeres év volt 1998.: a nemzetgazdaság egészére 11 százalék feletti volumennövekedést mutattak ki a statisztikusok, ami több mint kétszerese az Európai Unió 5 százalékos átlagos növekményének.

A negyedik negyedév adatait áttekintve azonban – ahol csupán 8,4 százalékot regisztráltak – sejteni lehetett, hogy a kiemelkedő eredmények ez évben már nem folytatódnak. Megerősítették a korábban feltételezhető lassulást az idei első negyedévi adatok is: a nemzetgazdasági beruházások növekménye mindössze 6,4 százalékot tett ki a tavalyi azonos időszakhoz képest. Különösen aggasztó, hogy a folyó áron mintegy 317 milliárd forintot kitevő beruházási értékből a feldolgozóipar mindössze 94 milliárdot teljesített, ami még az ötödét sem teszi ki a teljes múlt évi adatnak.

A beruházások alakulása ma Magyarországon a külföldi tulajdonú, és meghatározó nagyságú vállalatok, valamint a központi költségvetés döntéseitől függ, hiszen a lakosságnak és az önkormányzatoknak – szűkös anyagi helyzetük miatt – még nincs lényeges szerepük ebben.

Az Ecostat prognózisa szerint az év hátralévő részében a multinacionális cégek a magyarországi beruházásaikat nem fogják majd jelentős mértékben vissza. Más a helyzet a költségvetési invesztícióknál. A kormányzat az előirányzott beruházásait láthatóan mérsékelni kényszerül és várható, hogy a pénzügyi egyensúlyt néhány projekt lassításával kívánja javítani. A döntések azonban számos esetben kényszerpályán mozognak. A váratlan események hatására (háború, árvíz és belvíz), és korábbi elkötelezettségek miatt egyes infrastrukturális beruházások megvalósítása továbbra sem halasztható. Másfelől, a hosszabb távú kiegyensúlyozott gazdasági növekedés szempontjából veszélyes lehet a beruházások nagymértékű visszafogása.

Az már bizonyos, hogy a beruházások elmúlt évi kiemelkedő növekedése nem ismétlődik meg 1999-ben, ezért érzékelhető visszaesésre kell felkészülni. Mindezeket számításba véve ez évben 5-6 százalékos növekedése várható e téren. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik