Gazdaság

CD-ROM-ISMERTETÉS – Barangolás a nyelvi kincsestárban

Kiss Gábor: Magyar szókincstár - rokon értelmű szavak, szólások és ellentétek szótára; CD-ROM, Scriptum Kiadó Rt., 1999., ára 6720 forint.

Figyelő – egészen véletlenül üssük be ezt a szót a könnyű, gyors és egyértelmű installálás után elindított Magyar szókincstár CD-ROM keresőablakába, mintegy teszt gyanánt a szinonima-keresésre. A program 8 találatot jelez: éber, hallgató, kereső, néző, szemlélő, vizsga, vizsgáló, vizsla. Így, szépen névsor szerint. A részletesen kifejtett rokon értelmű szó az első, vagyis az éber. Hozzá egyik jelentésként: álmatlan, nyugtalan. S mindjárt mellé egy szólás is, gesztenyebarnával szedve: fél szemére alszik, mint a nyúl. Aztán a másik jelentés szinonimái: figyelő, figyelmes, vigyázó, elővigyázatos, körül-tekintő, őrködő, vigiláns, óvatos, előrelá-tó, szemfüles, megfontolt, meggondolt, szemes, gyanakvó. S mindehhez még a végén – tengerészkék betűkkel – két antonima (ellentétes értelmű szó): óvatlan, vigyázatlan.

Ez így nagyjából rendben is volna. A felsorolt szavak zöme fölé mozgatva a kurzort, az egyes tételekről indulva tovább barangolhatunk a kincstárban. Az óvatlanra kattintva például előjönnek az elővigyázatlan, meggondolatlan, könnyelmű, megfontolatlan, szeleburdi, kelekótya, naiv, hiszékeny szavak, no meg a jól ismert barnával: tarisznyában hordozza az eszét. No, ezt a vonalat valószínűleg nem kellene forszírozni.

A fenti eseteken kívül, ha szerencsénk van, találhatunk még az egyes szavak mögött például homonimákat (azonos alakú, de eltérő jelentésű kifejezéseket), gusztusos pasztellzölddel szedve.

S akkor még csak a szinonima felől közelítettünk. Megtehetjük azonban ezt egyebek mellett nyelvtani formula alapján (kereshetünk például főnevekre, igékre, kötőszavakra vagy épp számnevekre); indulhatunk az antonimák felől is (privatizál – államosít); közelíthetünk a stílus szerint (a program készséggel kigyűjti az összes szót, amelynek a rokon vagy ellentétes szavai közt szlenges, régies, pejoratív, urambocsá durva szavak is vannak); de ugyanígy a szólásokban található kifejezésekre is kereshetünk. S mindezt keresztbe-kasul, 26 ezer címszóra, 75 ezer szinonimára, 10 ezer antonimára, 4 ezer szólásra és közmondásra, s összességében a szótárban előforduló 81 ezer különböző szóra. A CD-ROM kibővített elektronikus adaptációja a tavaly könyv alakban – a Tinta Könyvkiadó gondozásában – megjelent műnek, amely Kiss Gábor főszerkesztő, a Nyelvtudományi Intézet munkatársa és kollégái nagyigényű munkáját dicséri, s amely 28 korábban megjelent szótár összeboronálásával állt össze egységes egésszé. A nyelvi kószálást a szegedi Scriptum Kiadó Rt. kiadványainál már megszokott, a cég által kifejlesztett GIB (Graphical Interactive Book) szoftver teszi gyerekjátékká s a kincstári anyagot a könyvben való ugyancsak élvezetes lapozgatáshoz képest jóval kiaknázhatóbbá. Alapmű, méltó tálalásban.

Ajánlott konfiguráció: Intel 80486 processzor, 8 MB RAM, 8 MB szabad merevlemez, CD-ROM meghajtó, Windows 95 vagy Windows NT 4.0. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik