Gazdaság

ALTA VISTA – Új gazdával

Az elsősorban személyi számítógépek gyártásával foglalkozó amerikai Compaq 2,3 milliárd dollárért eladja Alta Vista nevű internetes vállalkozása 83 százalékos tulajdonhányadát a CMGI holdingcégnek. Ezzel egyidejűleg – törzs- és elsőbbségi részvényekkel – 16,4 százalékos érdekeltséghez jut a kifejezetten Internet-szolgáltatásokra szakosodott, portfóliójában 40 ilyen profilú céget tömörítő CMGI-ben, s így annak első számú külső tulajdonosa lesz.

A portálszolgáltatást folytató Alta Vista a Compaq egyetlen internetes érdekeltsége, s noha a Media Metrix szaklap kimutatása szerint portálja a világháló tizedik leglátogatottabb helyének számít, piaci pozíciója elmarad attól, amit technológiai háttere lehetővé tenne. Népszerűsítésére a Compaq az idén mindössze 1 millió dollárt költött, ami kimeríti a gyenge marketing bűnét.

A Compaq és a CMGI vezetői meg vannak róla győződve, hogy a tranzakció kölcsönösen előnyös mindkét fél számára, mivel a CMGI-ernyő alatt az Alta Vista tovább izmosodhat, a Compaq pedig – mint a világ legnagyobb PC-gyártója – társtulajdonosa lesz egy teljes internetes birodalomnak. A két társaság 50-50 millió dollárt kíván fordítani a holdingot alkotó részegységek marketingjére, kiemelt hangsúlyt helyezve az Alta Vistára. Tervezik közös Internet-technológiák és web-alkalmazások kifejlesztését is, ezenfelül a Compaq által gyártott PC-ket a jövőben az Alta Vistához és a más CMGI-szolgáltatáshoz való hozzáférést lehetővé tévő eszközökkel is meg lehet majd rendelni. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik