Gazdaság

ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG – Zöld út a telefontornyoknak

A mobilszolgáltatók a közvélemény akarata ellenére is építhetnek lakott területen rádiótelefon adó-vevő tornyokat – erősítette meg az erre vonatkozó jogszabályt az Alkotmánybíróság. Néhány parlamenti és önkormányzati képviselő kifogásolta, hogy a szolgáltatók a lakossági fellépést figyelmen kívül hagyva építhetnek ilyen létesítményeket.

A mobiltelefon-tornyok ellen azok vélt vagy valóságos egészségkárosító hatása miatt tiltakoznak egyre többen. Az építtetők ezzel szemben azokra a hazai és nemzetközi vizsgálatokra hivatkoznak, amelyek szerint ezek a berendezések nem jelentenek nagyobb veszélyt a szervezet számára, mint egy elemes zseblámpa. Mégis előfordult már, hogy a helyiek önkényesen léptek: a Pannon GSM egyik létesítményét például ledöntötték.

A törvénytervezet citált passzusát a szaktárca szorgalmazta, hogy az újonnan induló DCS 1800-as mobilszolgáltatónak könnyebb legyen kiépítenie a hálózatát. Az eddigi jogszabályok is lehetővé tették a cégek számára az építést, minthogy a közcélú mobilszolgáltatás közérdeknek számít. Az újonnan megfogalmazott szöveg világosabbá tette mindenki számára, hogy a mobiltornyokra szükség van. A szolgáltatók fogadkoznak, hogy megerősített jogosítványaik ellenére továbbra is törekszenek majd a konszenzusra. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik