Gazdaság

RÉSZVÉNYPIAC – Még mindig pangás

Miután a Moody's javított az ország megítélésén, bizakodóvá vált a tőzsdei hangulat, ám áttörésre nem került sor.

Ennek a hétnek az eleje is unalmas kereskedést hozott a Budapesti Értéktőzsdén. A forgalom alaposan visszaesett, hétfőn alig haladta meg a 6 milliárd forintot. Az index szűk sávban mozogott, jellemzően 6450 és 6600 pont között. A lecsengő érdeklődés különösen a pénteki felfokozott hangulat után feltűnő. A múlt hét utolsó kereskedési napján látott napvilágot, hogy a Moody’s hitelminősítő intézet javított hazánk deviza-adósságának megítélésén. A hírre a BUX az addig 6400 pontos szintről közel 200 pontot erősödött. A vezető részvények többsége a felminősítés közvetett hatására emelkedett, míg az OTP esetében közvetlen hatásról beszélhetünk, hiszen a Moody’s kilátásba helyezte a bank osztályzatának javítását. A hétfői kereskedésre ennek a trendnek a folytatódását várták a piaci szakértők, a visszafogott érdeklődés a június 30-i Fed-ülést és a szerdai magyar GDP-adatot megelőző kivárással magyarázható.

Az amerikai piacon a Dow Jones a Fed-ülést megelőzően is emelkedett, ugyanis egy esetleges 25 bázispontos kamatszigorítás már beépült az árakba. Negatív hírként csak az ennél nagyobb, 50 bázispontos emelés számíthatna. Ebben az esetben a kötvények, illetve más részvénypiacok mind vonzóbbá válnának a befektetőknek. Az amerikai börze a múlt hét utolsó napján is remekelt, hiszen a pénteken napvilágot látott végleges első negyedéves GDP-adat meghaladta a várakozásokat.

A múlt hét budapesti sztárjai a gyógyszeripari papírok voltak, közülük is a Richter említendő első helyen. A kőbányai gyár papírja csütörtökön és pénteken 15 százalékkal drágult. Ennek hátterében egyrészt a gyártók és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár között megszületett megállapodás keresendő. Másrészt a hírek öt új generikus Richter-termékről szóltak, amelyek közül különösen a magas vérnyomás elleni készítmény tűnik ígéretesnek a szakértők szerint. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik