Gazdaság

OLASZ BANKFÚZIÓ – Lépést tartva Európával

Az olasz központi bank nem gördít akadályt a Banca Intesa és a Banca Commerciale Italiana (Comit) tervezett fúziója elé. Az egyesüléssel megalakuló pénzintézet messze a legnagyobb lesz Olaszországban, az európai rangsorban pedig a 7-8. helyre kerül. A Comit Magyarországon a Közép-Európai Nemzetközi Bank (CIB) Rt. többségi tulajdonosa.

Az olasz bankszövetség közgyűlésén elhangzott jegybanki hozzájárulás ismeretében az érdekelt igazgatótanácsok rövidesen meghozzák végleges döntésüket az összeolvadásról. Az Intesa és a Comit házasságával egy 540 ezer milliárd líra (279 milliárd euró) mérlegfőösszegű, 3568 fiókkal rendelkező, 65 ezer főt foglalkoztató bankkolosszus születik. Összehasonlításképpen: a jelenleg az első helyen álló San Paolo-IMI mérlegfőösszege 306 ezer milliárd líra.

Antonio Fazio jegybankelnök az engedély megadását többek közt azzal indokolta, hogy a Banca Italia az eddiginél nagyobb és hatékonyabb kereskedelmi bankok létrejöttét támogatja, mert ezáltal az olasz bankszektor szereplői méltó versenytársai lehetnek más nyugat-európai nagybankoknak. Maurizio Sella, a bankszövetség elnöke szerint az utóbbi években sokat javult a szektor szerkezete, és a három vezető pénzintézet már egyenrangú partnere a német, francia és spanyol konkurenciának.

A házasságban egyébként hoppon maradt a mérlegfőösszeg szerint harmadik olasz bank, az UniCredito, ám némileg kárpótolta magát a lengyel PKO megvásárlásával (lásd másik írásunkat). Az UniCredito most arra is készül, hogy megnyissa társasági tőkéjét a német Deutsche Bank előtt, amely szeretné tulajdonhányadát 0,75 százalékról 5 százalékra növelni. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik