Gazdaság

NAPFOGYATKOZÁS – A sötét vonzásában

A felárral kínált szállodai szobák is foglaltak már az augusztusi napfogyatkozás idejére. Az idegenforgalomból élők a kiegészítő rendezvények révén is busás haszonra számítanak.

Sámán rituálé, tudományos előadás és űrshow, asztronómia és gasztronómia összekapcsolása, utcazenész fesztivál – csak néhány tétel a napfogyatkozás ürügyén összeállított kínálatból. Többnapos rendezvények sora várja azokat a külföldi turistákat és magyar vendégeket, akik augusztus 11-én a déli órákban, a legjobban a Szombathely-Siófok-Szeged tengely mentén mintegy 55-55 kilométeres sávban megfigyelhető teljes napfogyatkozást szeretnék megcsodálni. A ködös és gyakran felhős Albion déli végeiről – amely pedig szintén a napfogyatkozás sávjában helyezkedik el – éppúgy jelezték érkezésüket a lelkes napvadászok, mint a ritka természeti jelenségből kimaradó napfényes Itáliából.

Dergács Judit, a Magyar Turizmus Rt. promóciós igazgatója adatokkal is szolgál. Japánból néhány napra kizárólag azért utazik 3-4 ezer érdeklődő a Balatonhoz, hogy a tó partján felállíthassák távcsöveiket. New Yorkból 9 utazásszervező közvetítésével mintegy félezer turista érkezik, s közel 600 dán úgy időzítette egyébként is tervbe vett magyarországi nyaralását, hogy éppen nálunk legyen a szóban forgó napon. Finnországból 100, Svédországból, Dániából és Norvégiából pedig összesen 100 amatőr csillagász érkezik kifejezetten a napfogyatkozásra. Ugyancsak nagy az érdeklődés Belgiumból és Hollandiából, ahonnan szintén több ezer turista várható, de még a sávban elhelyezkedő Németországból is jönnek. Olaszországból a Forma I-re érkező vendégek a napfogyatkozást is megnézik.

A magyarországi kereskedelmi szálláshelyeken tavaly augusztusban közel 500 ezer turista szállt meg, s a magánszállásokon is rengetegen vettek ki szobákat. A Hunguest Rt. és az Eravis Rt. többségi tulajdonával külön e célra létrehozott vállalkozás, a magát az események fő szervezőjeként aposztrofáló Napvadász Kft. ügyvezetője, Montvai György szerint az idén a tavalyinál 150 ezerrel több vendéget várhat Magyarország. Ő úgy számol, hogy 200 ezer turista nem lesz a sávban, 300 ezer, a szabadságát egyébként is nálunk töltő külföldi viszont igen, s a kínálat hatására a szokottnál is valamivel többet fog költeni.

IDŐBEN FOGLALTAK. A külföldiek többsége már korábban lefoglalta a helyét, s bár a tőlünk délre időközben lejátszódott háború sokakat visszalépésre késztetett, a lemondott foglalások helyett újak érkeztek. A magyarok viszont várhatóan csak júliusban ébrednek fel, miután már nemcsak reklámokat látnak, hanem a közszolgálati tájékoztatásban is gyakran hallanak majd az eseményről. Akkor viszont nem lesz könnyű dolguk, hiszen például a Vista Turista Központ – mint azt Kőhídi Rita beutaztatási vezető elmondta – májusban már négyszer annyi vidéki foglalást regisztrált, mint a tavalyi év hasonló időszakában. A Balatont tavaly augusztusban is teljesen “kisámfázták” a vendégek, az idén pedig a ritka természeti jelenség körüli napokban vélhetően egy tűt sem lehet majd leejteni ott. Zalotay Elemérné, a Hunguest Travel Rt. belföldi kereskedelmi igazgatójának tájékoztatása szerint a cégnél június 20-ig 14 ezer 800 vendégéjszakát (1980 vendég) foglaltak le a napfogyatkozás idejére eső turnusra, s ebből a Balatonnál 11 ezer 460-at töltenek a hazai turisták (1528 vendég). Azt is hozzáfűzte, hogy nyáron mindig sok hazai vendégük van a Balatonnál. Vagyis a fenti szám nem azt jelzi, hogy a napfogyatkozásra való tekintettel a magyarok hosszú, tömött sorokban a Balaton felé készülnének venni az irányt, legfeljebb az előfoglalás mértéke erősebb a szokásosnál.

A külföldi turisták és a belföldi vendégek rohamát – az utóbbiak várhatóan annak ellenére is néhány százezren lesznek, hogy a nevezetes napot nem nyilvánították szabadnapnak – az érintett települések nem könnyen állják majd. A csúcsidőszakban 120 ezer turista fogadására alkalmas Siófokon a szálláshelyet igénylőkkel és a déli partról érkezőkkel együtt közel negyedmilliónyian lesznek. A vendégsereget kezelni kell, ezért többek között mobil illemhelyeket állítanak fel, ideiglenes parkolókat jelölnek ki. A 85 ezer fős lakosságú Szombathelyen a nyugati határ közelsége okán 25 ezer turistára számítanak, ám a város szűkös helyi szálláskapacitása miatt a vendégek a megye más településein szállnak majd meg. Szegeden – melynek turistaforgalmát az utóbbi időben erősen sújtotta az országhatártól délre lezajlott háború -, tavaly augusztusban mintegy 20 ezer turista járt, most 100-150 ezer magyar és külföldi vendégre számítanak.

NAGY LESZ A KAVARODÁS. Akkora dugót, mint ami augusztus 11-én minden bizonnyal lesz, még nem látott az M7-es. Ezért sokan mennek vonattal, s Fehér László, a MÁV személyszállítási igazgatóhelyettese szerint operatív menetrendi intézkedésekre lesz majd szükség. A Napvadász Kft. által szervezett rendezvények 11 helyszínére 50 százalékos alkalmi menettérti kedvezményt nyújtanak, s több ajánlatkérést kaptak 300-500 fős különvonatokra is. “Tekintettel arra, hogy az egy közönséges hétköznap lesz, hiány lesz vasúti kocsiból. Ezért örülünk annak, hogy a csehek különvonatot terveznek indítani hozzánk Prágából, ugyanis így nem kell majd kocsit adnunk nekik” – mondja Fehér László.

Teljes napfogyatkozás egy emberöltő alatt csak egyszer játszódik le. Így érthető, hogy az idegenforgalomban közvetlenül érdekelteken kívül is egyre több vállalkozás szeretné megsütni a maga pecsenyéjét rendezvények szervezésével, különféle kereskedelmi tevékenységgel. Például a Napvadász Kft. az említett 11 rendezvényét nullszaldósra várja, ám egyéb kereskedelmi tevékenységeitől – napszűrő szemüvegek forgalmazása több százezres tételben, trikók és sapkák piacra dobása, könyv, zenei CD és CD-ROM kiadása – nyereséget remél, s körülbelül 100 millió forintos forgalomban bízik.

A szállodák tulajdonosai is számíthatnak a pénzcsörgés szép hangjára. A legnagyobb magyar tulajdonú lánc, a Hunguest Hotels Rt. 31, főként háromcsillagos szállodát működtet az ország különböző pontjain. Szabó József marketing igazgató elmondta, hogy a sávon belül található 9 balatoni szálloda teljesen foglalt, további 9 egységnél a foglaltság a június 20-i állapot szerint 60-70 százalékos, a többiben pedig 50 százalék fölötti volt. A hotelek a szálláson és az ellátáson kívül a nagy rendezvények látogatását, illetve a Napfogyatkozás csomagot is kínálják. “Az augusztus máskor is jól eladható, s nemcsak a Balatonon, hiszen a Forma 1-es futamok is akkor zajlanak. A napfogyatkozás olyan kiegészítő lehetőség, amely megerősíti, hogy az augusztus 7-e és 15-e közötti napokat kiemelt időszakként kezeljük” – indokolja az adott időszakra bevezetett 20 százalékos áremelést Szabó József. A francia Accor-csoport irányítása alatt álló Pannonia Hotels 5 balatoni szállodájában az augusztus 7-e és 17-e közötti időszakot nyilvánították kiemeltnek, s a szabad kapacitásra már tavaly ősszel 25 százalékkal drágábban hirdették meg a helyeket. Az ugyancsak a Pannoniához tartozó 122 szobás szegedi Hungária Szállodát főként angol és német csoportok foglalták le, de svájci és svéd egyéni turistákat is várnak. Egyiküket sem riasztja el, hogy annak, aki a napfogyatkozás idején a szállodában van, egész tartózkodása idejére kiemelt árat (egy kétágyas szobáért reggelivel bruttó 94 német márka helyett 110 márkát) kell fizetnie. Az ugyancsak szegedi, 110 szobás Royal Szállodában augusztus 10-e és 12-e között nincs szabad szoba, pedig arra a két napra a szokásosnál 15 százalékkal magasabb árakat kérnek. A legtöbb helyet japán és olasz csoportok foglalták le, de németek és osztrákok is jönnek szép számmal. Németh István, a Royal igazgatója elmondta, hogy tavaly augusztusban – a szabadtéri játékok ellenére is – csak 60 százalékos volt a töltés. A szálloda június 20-ig a balkáni háború következtében 20 millió forint bevételkiesést szenvedett el a lemondások, s további 2 millió forintot a tranzitutasok elmaradása miatt. Igaz, most is csak két napig lesz teljesen tele, ám az igazgató bízik benne, hogy a vendégek most már hamarosan visszatérnek.

A sok napvadász pedig abban reménykedik, hogy augusztus 11-én, a déli órákban nem lesz felhős az ég…

Sok külföldit várnak

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik