Gazdaság

AIR FRANCE-DELTA – Szárnybontogatás

Hosszú távú stratégiai szövetségről kötött megállapodást a francia nemzeti légitársaság, az Air France és az amerikai Delta Airlines. Az év végén kezdődő együttműködés a tervek szerint magja lesz annak a globális szövetségnek, amelybe további jelentős légitársaságokat várnak – közölték a két cég vezetői. A nemzetközi légi közlekedésben már két hasonló szövetség működik (lásd külön).

Az egyezmény szerint a cégek a költségek számottevő csökkentése és az utasok, illetve megrendelők jobb kiszolgálása érdekében mind a személy-, mind a teherszállításban egyesítik erőiket. A két társaság már korábban egyeztette helyfoglalási rendszerét. A harmonizáció most kiterjed a teljes légi forgalomra – ami elsősorban nagyobb járatkínálatot és jobb kihasználást jelent -, valamint a kereskedelmi politikára. Jean-Cyril Spinetta, az Air France elnöke szerint a szövetség két-három éven belül egymilliárd frankos többletnyereséget hoz vállalatának.

Arról egyelőre nincs hír, mely további légitársaságokat kívánnak bevonni az együttműködésbe, sőt a képet némiképp összezavarja, hogy a francia-amerikai megállapodás aláírásával egyidejűleg a Delta jelenlegi két partnere, a svájci Swissair és a belga Sabena marketingszövetségre lépett az American Airlinesszal. A Swissair ugyanakkor jelezte, hogy fenn kívánja tartani kapcsolatát a Deltával.

Az atlantai székhelyű Delta – a United Airlines és az American Airlines mögött a harmadik legnagyobb amerikai légitársaság – tavaly 1,08 milliárd dolláros nyereséget ért el 14,4 milliárdos árbevétel mellett. Az európai viszonylatban ugyancsak a harmadik legnagyobb légitársaságnak számító Air France tavalyi mutatói – főként az elhúzódó sztrájkok miatt – gyengébbek: árbevétele 9,4 milliárd, nettó nyeresége 257 millió dollárnak felel meg. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik